Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grekland utsatt för experiment

ReportagebokÄr det sant som medierna skriver att grekerna arbetar för lite, går i pension för tidigt och har för stor offentlig sektor? Kajsa Ekis Ekman reste till Aten och fann en helt annan verklighet.

Recension
Skulden - Eurokrisen sedd från Aten
av Kajsa Ekis Ekman
Utgiven av: Leopard förlag

Citaten är hämtade från bokens baksida och man känner att här ska minsann avslöjas fakta som är okända, här ska dolda sanningar komma fram. Men det som kommer är kända sanningar och fakta åtminstone för den som lyssnat på fler röster än europeiska politiker som Anders Borg och borgerliga, okunniga ledarskribenter.
Boken borde ha kommit tidigare, nu känns det som något år för sent och det blir lite av upprepning av vad som redan presenterats i artiklar och etermedia. Men bättre sent än aldrig.
Bokens styrka ligger i att den sammanfattar och beskriver allt i ett sammanhang. Här kommer den grekiska historien efter frigörelsen från turkarna och framåt med världskrig, inbördeskrig, diktaturer och utländsk inblandning. Den sammanfattningen är bra, men kunde ha varit utförligare.
Det bästa är dock ögonblicksskildringarna från Aten, hur det var på Syntagmatorget när tårgasen låg tät och hur människorna diskuterar, förtvivlas och hoppas samtidigt som de söker inkomster som ska ge dem mat för dagen och en varm bostad när kylan sätter in.
Kajsa Ekis Ekman skriver om en kapitalism som gått så långt att den hotar demokratin. Hon skriver om hur det är viktigare att rädda tyska och franska banker än att ge människorna därnere en dräglig tillvaro.

För det är så det är. Stora delar av det grekiska folket har sålts ut för att kapitalismen ska få sitt, för att inte den för politiker och andra makthavare så viktiga finansmarknaden ska drabbas och ändå är det just finansmarknaden som startade allt med sina spekulationer och oblyga låneverksamhet. Det säger ju sig själv att om en bank har en krona och lånar ut 100 på osäkra villkor så kan banken ligga illa till. Kapitalister spekulerade och till slut var det folket som var skuldsatt, inte de som ställt till det.
Kajsa Ekis Ekman beskriver hur Greklands självständighet har urholkats och hur EU, ECB och IMF suger ut landet när Grekland tvingas sälja tillgångar till slumppriser. Hon ställer också frågan varför det är så tyst nu, varför inte omvärlden protesterar som den gjorde under juntatiden.
Ekman visar att den trojka som består av EU, ECB och IMF, inte i första hand är ute för att rädda Grekland utan uppgiften är att rädda storbanker och euron.

Boken innehåller alla siffror som kan ta död på alla myter om den late greken och några siffror till. Kajsa Ekis Ekman påpekar att de felaktiga påståenden som så flitigt spreds om den late greken, var myten om den late arbetaren omgjord till en rasistisk fördom. Hon menar också att Grekland nu är utsatt för ett kapitalistiskt experiment, som om det lyckas kommer att föras vidare till andra länder. Boken blir här en svidande vidräkning med det som är dagens kapitalistiska system, det som kallas nyliberalism, men som är en cynisk utsugning av folk till fördel för några få som skaffar sig mer pengar än de någonsin kan behöva.
Jordbrukslandet Grekland importerar numera tomater från Holland och importerar mer jordbruksprodukter än man exporterar. Det var ett resultat av EU-inträdet. EU såg till att grekisk produktion lades ner för att inte konkurrera med Nordeuropa. Se själv i affärerna hur ofta det finns grekiska apelsiner. Trots att de är godare än både spanska och israeliska så finns de ytterst sällan.

Kajsa Ekis Ekman beskriver också motsättningarna inom landet och hur partier som Gyllene gryning, ett fascistiskt parti kunnat växa fram. Hon visar hur vissa började bli rika genom att göra affärer med nazisterna och hur det utländska inflytandet har påverkat landet allt sedan frigörelsen då landet pådyvlades en kung från norr, hur engelsmännen inte tillät annat än att en viss gerillagrupp fick ta över efter tyskarna uttåg och hur det ledde till inbördeskrig.
Grekland har också varit ett land där USA haft en experimentverkstad och det var där man testade napalm.
Kajsa Ekis Ekmans bok har många fördelar, men som sagt, den borde ha kommit långt tidigare, fast då hade stängningen av det statliga TV-bolaget inte kommit med, en stängning som troligen gjordes för att man ville kunna lämna etern fri åt kapitalismens kanaler.
Men Kajsa Ekis Ekman har läst på och gjort sin hemläxa och därför kan jag inte annat än att rekommendera boken, inte minst till borgerliga ledarskribenter, politiker och gärna också till ekonomi- och statskunskapsstuderande.
Jag slår upp ett litet glas tsipouro, äter några oliver från Kalamata och sörjer och lider med grekerna.

Lennart Götesson
kultur@daladem.se