Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Greps – men fortsatte

I tisdags fick en 36-åring man från Leksand offentlig försvarare, misstänkt för att ha sålt insmugglad sprit. Den senaste som dragits in i smuggelutredningen i Borlänge. Han lär inte bli den siste.– Det kan tänkas bli fler. Det är många som ska förhöras och varje förhör ger nya uppgifter, säger åklagaren Eva Wintzell till DD.

För närvarande har hon tre personer i häkte och fem misstänkta i frihet. Wintzell räknar med att behöva förlänga häktningen av de tre – och att fler blir misstänkta för olika sorters inblandning.
Det stora tillslaget gjordes den 19 februari då sex personer greps och anhölls, i huvudsak för grov smuggling och grov olovlig försäljning av alkohol mellan 2010 och i princip fram till gripandet. Samtidigt gjordes husrannsakan hos de sex gripna och ett stort beslag av insmugglad öl, vin och sprit gjordes.

Utredarna hade då ett färskt beslut om betalningssäkring från Förvaltningsrätten. Enligt beslutet kunde värden för 1 950 000 kronors värden säkras. Alltså den summa skatteverkat beräknat vara undanhållen beskattning genom att alkoholen inte förtullats och sålts svart. Det bör innebära att värde av den försålda spriten bör ligga kring tio miljoner.
Beslutet var riktat mot den 47-årige man från en by utanför Borlänge som framstår som huvudman i utredningen. Han är en av tre som sitter kvar i häkte.
– Jag tror inte att vi kommer att bli klara när häktningstiden går ut och räknar med att begära dem häktade minst en tvåveckorsperiod till, säger Eva Wintzell.

Sedan gripandet har två försäljare avslöjats. En 60-årig borlängebo som misstänks för grov olovlig befattning med smuggelgods och grov olovlig försäljning av samma sak. Brottstiden anges till 2012 och 2013. Och den här veckan alltså 36-åringen från Leksand som ska ha sålt insmugglad sprit från december förr året till avslöjandet.
– De nya misstänkta misstänks för att ha köpt alkohol och sålt vidare, säger Wintzell.
Åklagaren bedömer bevisläget som gott. Det finns cirka 150 överfarten av Öresundbron dokumenterade genom att ligan använt en så kallad ”brobizz”, alltså ett slags pass. Vad som utreds är att de inblandade vid varje sådan här resa ska ha köpt öl, vin och sprit för cirka 20 000 kronor per gång, smugglat det till Sverige och sålt det i Borlänge. De avslöjades på enklast möjliga sätt:
– De har åkt fast några gånger och fått ögonen på sig. Men fortsatt ändå medan tullen spanat mot dem, säger Eva Wintzell.

Gubb-Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se