Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gripna vid inbrott hos mångmiljonär

Den 14 mars upptäckte ägaren till en exklusiv faluvilla ett pågående inbrott. Polis larmades och en bil med vad som skulle visa sig vara två grovt kriminella män från Stockholm stoppades. De nekade till brott men blev kvar i häkte i ett par veckor.
– De är fortfarande misstänkta, men jag ansåg det oproportionerligt i förhållande till brottet att hålla dem i häkte, säger åklagaren Kristofer Magnusson till DD.

Brottet är alltså försök till grov stöld genom inbrott i privatbostad. Så vitt ägaren kunnat konstatera har inget försvunnit ur villan. Så varför försökte de båda stockholmarna bryta sig in just där mitt på en solig marsdag?
– De nekar till brott och säger sig ha varit i Falun av helt annan anledning. Ja, den som körde bilen erkänner grov olovlig körning, men det är också allt, säger Kristofer Magnusson.

Han påpekar dock att misstankarna kvarstår och att han och utredarna i Falun väntar på svar från SKL på prover som tagits såväl på brottsplatsen som i de gripnas bil. Falu tingsrätt fann det vid häktningsförhandlingen presenterade utredningsmaterialet så graverande att det räckte för sannolika skäl och häktning av båda två. Det har enligt Magnusson inte förändrats.
De båda misstänkta är 22 och 23 år gamla och har sin ungdom till trots begått mycket spektakulära brott som fått stor uppmärksamhet.
22-åringen dömdes 2008 först för mord, av Svea hovrätt ändrat till grov misshandel och vållande till annans död i ett mål som fick stor uppmärksamhet. Det handlade om en dödsmisshandel där de inblandade var mycket unga och flera av dem dessutom tillhörde känd överklass. Fallet uppmärksammades dessutom för att de dömda förövarna till slut kom att dömas till vardera ett års sluten ungdomsvård.

När 23-åringen greps för dödsmisshandeln var han lagförd bara för ett snatteri. Sedan han avtjänat straffet blev han hösten 2010 gripen och så småningom dömd för grovt rån mot en guldsmed i Stockholm 29 september. Fyra män rånade och misshandlade offret svårt. 23-åringen bands till rånet med blod från offret på sin tröja och dömdes ensam och till tre års fängelse för grovt rån. Han frigavs i oktober.
Hans kamrat har fyllt 23 i häkte och frigavs i maj från ett straff om ett år och åtta månader för sammanlagt 23 brott varav 17 narkotikabrott och ett försök till grov misshandel. Det senare sedan han försökt köra över några poliser som försökte stoppa honom på Sveavägen 21 januari 2011. I målet figurerade en av de misstänkta i dödsmisshandeln kamraten blev så omskriven för.
23-åringen har varit grovt kriminell sedan 15-årsåldern och har avtjänat straff för både grovt narkotikabrott och grov misshandel.

Den drabbade villan ägs av en mångmiljonär som haft ekonomiska uppgörelser med ett känt kriminellt nätverk. Det finns dock inga indikationer på att det ksa ha samband med inbrottsförsöket.
– Nej, vi ser inga såna kopplingar, säger Kristofer Magnusson.

Gubb Jan Stigson