Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gruvarbetaren som blev domare byter domstol i länet

Han friade den mordbrandsåtalade familjen för bränderna i Berga by. Han skickade Äppelbo-mördaren i fängelse på livstid. Men snart avkunnar Lars-Erik Bergström sin sista dom i Mora för att bli ny lagman i Falun
– Det blir både vemodigt och intressant, säger han inför bytet.

Född i Ludvika kom Bergström mer eller mindre av en slump in på juristbanan medan han jobbade som gruvarbetare i Grängesberg.
– Det var kris i gruvnäringen och vi som jobbade där erbjöds plugga med full lön. Jag valde juridik och på den vägen är det. Jag återvände till gruvan en period men tog sen studielån och fortsatte läsa till en jur kand 1984, berättar Lars-Erik Bergström.
Första jobbet var som tingsnotarie i Hedemora. Det ledde in på domarbanan.
– Jag hade varit fackligt engagerad och var intresserad av arbetsrätt. Sen sökte jag mig till hovrätten och kände där att dömandet passade mig, berättar han.

Problemlösning
Via tingsrätterna i Leksand, Ludvika och Falun blev Lars-Erik Bergström 2003 lagman i Mora. Lagmannen är domstolens chef och blir därmed fast i mycket administration. Samtidigt ska lagmannen ta de största, svåraste och mest kontroversiella målen.
– På en liten tingsrätt som Mora blir det ändå mycket dömande. Det lär det nog också bli i Falun, säger Lars-Erik Bergström.
Vad är då så speciellt med att vara domare?
– Det handlar om att få lösa problem. Att få träffa en otrolig massa människor med de mest olika öden. Det kan dyka upp saker man aldrig kunnat föreställa sig. Det kan kännas väldigt tillfredsställande att ha medverka till en lösning av ett problem, som förlikning i ett tvistemål, till exempel, säger han.

Spektakulärt
Givetvis är också de stora, spektakulära målen intressanta att avgöra. Som de som nämns i inledningen. Bränderna i Berga by. Äppelbomordet.
– Mord är alltid speciellt. Det handlar om ett liv som gått till spillo. Äppelbofallet var speciellt på flera sätt. Det är speciellt när någon blånekar trots att bevisen hopar sig. Det är speciellt när man gräver ner sin sambo på sin egen gård och sen går ut offentligt och ber om hjälp att hitta henne. Man undrar vad som rör sig bakom det hela, säger Lars-Erik Bergström.
Så sent som i år fick lagman Bergström också uppleva hur Svea hovrätt upphävde en fällande dom för mord som han avkunnat.
– Som domare får man acceptera sådant. Det är svårbedömt ibland och det är bra att det finns möjlighet att överklaga, säger han.

Säker
Hovrättsbeslutet innebar att en man Bergström dömt till tolv års fängelse nu gick helt fri. Ändå kände sig lagmannen helt säker när domen avkunnades.
– Det ska man vara. Känner man minsta tvivel ska den åtalade frikännas. Jag har aldrig känt tvivel när jag avkunnat en fällande dom. Däremot har jag friat folk vars oskuld jag tvivlat på, säger Lars-Erik Bergström.
Han är en av få domare som faktiskt skickat den fruktade ”Gryningspyromanen” från Skåne i fängelse för mordbrandsförsök.
– Det var inte så komplicerat för oss. Han erkände ju att han tänt ljusen. Det var mer fråga om uppsåt och bedömning av risken för att det skulle uppstå brand, säger Bergström.

Pendlare
Domstolsbytet innebär för Lars-Erik Bergströms del mindre resor. Han bodde i Falun när han fick jobbet och har pendlat under hela sin tid i Mora. Nu tjänar han timmar i restid varje dag.
– Det blir förstås enklare. Men det har gått bra att pendla och jag kommer att sakna Mora, säger Lars-Erik Bergström.
I hemorten Ludvika finns en syster, men rötterna där är grunda.
– Pappa kom från Lerum, mamma från Kanada. De träffades under väldigt romantiska omständigheter. Pappa jobbade åt Asea och skickades till USA på jobb. Han reste med Gripsholm och träffade på båten mamma som var på hemväg efter att ha jobbat som ambassadsekreterare i Stockholm. I stället hamnade båda i Ludvika, berättar Lars-Erik Bergström.
GUBB JAN STIGSON


Namn:
Lars-Erik Bergström

Ålder:
54 år

Aktuell:
Avgår som lagman i Mora för att bli ny lagman Falu tingsrätt.

Familj:
Gift, tre barn, två barnbarn, tre styvbarn