Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Gud vad exotiskt"

- När vi startade för fyra år sedan trodde vi väl att det skulle komma någon enstaka besökare, säger Brita Nilsson och Maria Pettersson som driver Café i Fårhus i Nordanåker.
Redan från början blev caféet en succé.
- Vi är väl hemmablinda men folk älskar det här. Gud vad exotiskt, säger de.

Den stora fårladan på Gladgården ser kanske ut som vilken lada som helst. Halm över hela golvet, får. Kattungen Skogis kilar omkring och en förvirrad höna letar sig in. Men halva ladan har cafébord och parasoller utplacerade och det finns en cafédisk med allsköns godsaker.
Brita och Maria lever med sönerna som arrenderar gården av sin mor. Det var svärmor Gunnel Gustavsson som kom på idéen.
- Vi hade invigning av vårt nya fårhus för fem år sedan och hade dukat långbord. Gunnel såg sig omkring och tyckte "det här kan man göra jämnt", säger Brita.
Nu kommer folk från när och fjärran, många är stamgäster.
- Vi har ett godkänt kök där Gunnel bakar, hon gör alla smörgåsar och fikabröd.


FAKTA
Café i Fårhus

Drivs av:
Brita Nilsson och Maria Pettersson.

Specialitet:
- Fransk chockladtårta med dajmgrädde och mackor, vår ostmacka med bri, ädelost, feta med mera är populär. Vi har bara äkta råvaror.

Varför ett sommarcafé:
- Som lantbrukare och djuruppfödare behöver man vara uppfinningsrik. Caféet är ett sätt att öka intäkterna på gården.

Antal år:
- Fjärde året.

Vad är roligast:
- Att vi träffar så mycket folk från när och fjärran. Det kommer många barnfamiljer, vi har själva småbarn som lånar ut sina leksaker.
Något roligt minne:
- Vi tar ju inte kort, bara kontanter, och en gång kom en dansk familj som vi bjöd på fika när de bara hade kort. På hösten fick vi ett vykort som tack och en inbjudan till Operahuset i Köpenhamn dit de hörde. Vi har fått en fin tavla och en kund skickade oss biljetter till kommande bageri- och konditorimässa, det ska vi gå på.

Cafét håller öppet 13 till 23 alla dagar fram till den 28 augusti.


BOEL FERM
0281-713 43 / 070-315 84 76
boel.ferm@daladem.se