Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guld och silver till IFK Mora

Annons

Lördagen blev en stor IFK Moradag i Boden när SM-dagarna inleddes med teamsprinten.
Klubbens herrar, Emil Jönsson och Johan Edin, tog guldet och damerna Stina Nilsson och Sofia Bleckur körde hem silvermedaljerna.

– Det här var jäkligt kul, ett skönt sätt att avsluta säsongen på. Jag tyckte att det kändes stabilt och jag kände mig stark. Sedan är det tryggt att ha Emil Jönsson på sista sträckan, säger Johan Edin som nu tar några veckors semester.
– Sedan är det bara på det igen. Nästa säsong är ju OS-säsong och målet är att ta en plats i OS-truppen, menar Johan.
Det här var också Johans första SM-medalj på seniornivå.

Emil Jönsson däremot har ett SM-guld i sprint sedan tidigare (2010). Men det här var hans första i teamsprint. Emil var ju tämligen ensam när han tävlade för Årsunda. Men efter flytten till IFK Mora fick han alltså även ett guld i teamsprint.
– Det här var riktigt kul. Jag var i valet och kvalet om jag skulle åka hit eftersom jag varit krasslig, men nu är jag glad att jag åkte, säger Emil som valde att köra med fästvalla i alla lopp, utom på sista sträckan i finalen.
– Det var lite taktik som funkade, säger Emil som delade med sig av framgången till ledarstaben.
– Vi har haft fantastiska skidor, det var lite lurigt före, hela ledarstaben har gjort ett kanonjobb, säger Emil som avstod söndagens femmil.
– Min kropp håller inte för två lopp när jag varit lite krasslig. Kan man inte göra sig själv rättvisa är det lika bra att stå över, menar han.
Inför slutsträckan var Åsarnas Anton Karlsson tre sekunder före Emil Jönsson. Men tre sekunder var på tok för lite när Årsundaexpressen satte fart. I mål var Emil 4.5 sekunder före Anton.

Falun-Borlänge med Adam Steen och Adam Larsson slutade sjua mer än en minut bakom IFK Mora.
I damernas teamsprint fick IFK Mora möblera om lite grann eftersom Anna Haag var sjuk och inte kunde ställa upp. I stället fick Sofia Bleckur gå i par med Stina Nilsson.
Och paret gjorde en strålande insats och tog silver och inte vilka silver som helst.
För det här var rutinerade Sofia Bleckurs första SM-medalj i sprint, och för betydligt yngre Stina Nilsson var det hennes första SM-medalj i seniorsammanhang.
– Det här var jätteroligt, vi gjorde ett bra lopp båda två. Jag körde första, tredje och femte sträckan och för mig var det bara att försöka hänga på Charlotte Kalla och Ida Ingemarsdotter, säger Sofia.

Och Sofia klarade sin uppgift galant. Att Charlotte Kalla i par med Jennie Öberg skulle bli för svåra var väntat, men att Sofia och Stina kämpade ner Ida Ingemarsdotter och Emma Wikén var däremot en liten skräll.
– Det här var en bra laginsats. Jag har känt mig trött i några veckor, men i dag var jag pigg, och det här var en bra tävling på många sätt. Nu vet jag att jag håller en hel säsong, och så gick vi segrande ur spurtstriden med Åsarna om silvret. Det här var en bra Moradag, avslutar Stina.

Gunnar Bäcke/DT