Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guld till daladuo

Ludvikaduon Lena Magnusson och Pontus Spelmans avslutar sin junior­karriär med bravur.
Efter tidigare års brons- och silvermedaljer i JVM, knep de äntligen guldet.
– Sverige är det absolut starkaste landet, ­säger Lena Magnusson.

I helgen avgjordes junior-VM i boogie-woogie i tyska Stuttgart, där 17-åriga Lena Magnusson och Pontus Spelmans från La Danzers deltog.
I finalen mötte de ytterligare två svenska par – varav ett från Falun – samt två franska par och ett norskt. Lena Magnusson säger att Sverige är den klart starkaste nationen vad gäller boogie-woogie, och efter en tuff och jämn helg tog hon och Pontus Spelmans hem segern med god marginal.

– Det är sju domare, som dömer efter olika kategorier som utförande, teknik och så vidare. Vi fick fem ettor, en tvåa och en fyra, så vi var ganska överlägsna, säger Lena.
Exakt vad det var som tog dem till förstaplatsen har hon svårt att sätta fingret på, men då boogie-woogie är en dans där man improviserar till en framslumpad låt snarare än följer en förutbestämd koreografi, är det tydligt att paret fick till ett bra ”flow”.

– Vi hade en bra energi, vi dansade mycket och lyssnade på musiken. Vi fick till bra känsla på varje steg. Dessutom var det liveband i finalen, vilket är ganska ovanligt, berättar Lena, som gillar friheten i boogie-woogie:
– Det tilltalar mig eftersom det är roligt att få uttrycka känslor. Kommer det inte från hjärtat, så känns det krystat.
Lena Magnusson och Pontus Spelmans har dansat ihop i tre år, och de har en fantastisk personkemi.
– Vi är som syskon, vi ­umgås både på dansen och utanför. Man måste vara bästa vänner. När vi dansar kan jag se vad Pontus tänker göra en minut innan han gör det, och han kan också läsa mig utan och innan.
Under måndagen var medaljörerna tillbaka i skolan, förmodligen en aning trötta efter en hemresa som avslutades i Ludvika vid halv fem-tiden på morgonen. Men vad gör det när man har ett guld i bagaget?
– Det känns jättebra med segern. Det känns tryggt när man går upp och tävlar i vuxenklassen.

Någon längre paus blir det dock inte. Redan till helgen väntar International lindy hop championships i Washington DC, ett slags ”inofficiellt VM”. Framtidsplanerna är i övrigt försiktigt optimistiska:
– Vi går upp i vuxenklassen utan förväntningar, men båda vill gå så långt som möjligt!

Louise Sundström/DT