Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guld till Falun i VM i kettlebell

Den 22–24 november hölls VM i kettlebell och över 200 lyftare från 25 länder samlades i Lodz i Polen för att tävla i maratonlyftning.

Annons

Det var tävlan i kettlebell maraton vilket innebär att man i 30 och 60 minuter lyfter utan att sätta ner kulan eller kulorna under den tiden. Gör man det blir man diskvalificerad.

Två av de tio lyftarna från Sverige var Ellinor Sjöström, 48, och Henric Lennmark-Appelbom, 22, från Fysiocenter kettlebells Club i Falun.

Ellinor tävlade i veteran 1 (40-49 år) och vann sina båda dicipliner.

Longcycle med 2x12 kilo i 30 minuter, 256 repetitioner, samt med det nya världsrekordet i 60 minuter halfsnatch med en 12 kilos kula, 1073 reps.

Guld blev det för Henric i halfsnatch, 16 kilo och 1058 reps på 60 minuter i amatörklassen. Han gjorde också 344 reps med en 24 kilos kula i longcycle, 30 minuter, vilket gav en fjärde plats.

Att nu vinna lagguldet och visa att vi är världens bästa nation i maratonlyftning är fantastiskt

Som grädde på moset tog Sverige även hem lagguldet med sammanlagt elva guldmedaljer. Detta trots att två av de bästa svenska lyftarna, som brukar ligga högst upp på listorna, inte var med denna gång. Det är Olivier Vaudour från Stockholm, som av många är betraktad som världens bästa manliga lyftare, alla kategorier, och Per Olhans från Falun.

- Vi har en bra trupp i Sverige internationellt sett. Och att nu vinna lagguldet och visa att vi är världens bästa nation i maratonlyftning är fantastiskt. Jag är väldigt stolt över lyftarna, säger Per Olhans, som coachar Ellinor och Henric samt driver klubben i Falun och i mars återigen arrangerar SM på Lugnet i Falun.

- Vill man se lyftning i världsklass i dagarna tre så ska man ta sig till Lugnets A-hall den 13-15 mars, avslutar han.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips