Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gun Drugge (C) ordförande för revisorerna

- Landstingets ekonomi är i miserabelt skick, sade Gun Drugge (C) ordförande för landstingets politiska valda revisorer som ville ge landstingsstyrelsen en anmärkning; gult kort.
Debatten om gult eller rött kort - icke ansvarsfrihet - eller ingen anmärkning splittrade både revisorer och kristdemokrater och gjorde att debatten om de stora besparingarna fick mindre plats.

Debatten om landstingets besparingar på 220 miljoner enbart i år började först vid 14.30-tiden under gårdagens landstingsfullmäktige eftersom debatten om revisorernas kritik tog hela förmiddagen. Tre av fem politiskt valda revisorer ville ge landstingsstyrelsen en anmärkning - gult kort - medan de bägge s-ledamöterna i revisionen gick emot. Det blev till och med en debatt mellan de bägge revisorerna Gun Drugge (C) och Arne Pettersson (S) i talarstolen.
- Tre av fyra finansmål har inte uppnåtts vare sig 2007, 2008, 2009 eller 2010, sade Gun Drugge.
Revisorerna var eniga om att ge styrelsen skarp kritik 2008. 2009 delade tre av revisorerna ut en anmärkning mot landstingsstyrelsen och nu upprepas detta för 2010 års verksamhet.
Arne Pettersson (S) håller med kritiken mot ekonomin men inte mot verksamheten.

Landstinget kom på pallplats- Öppna jämförelser från Sveriges Kommuner och Landsting visar att landstinget kom på en pallplats, näst bäst i landet när det gäller verksamheten. Landstingsstyrelsen har också tagit krafttag för att klara ekonomin.

- Att landstingets kostym är för stor i förhållande till skatteintäkterna är däremot ett faktum, sade han.
Svante Parsjö-Tegnér (FP) gillade inte pall-plats-liknelsen.
- Det är fel att göra en tio-i-topp lista på det sättet av 134 olika indikatorer från spädbarnsdöd till vård i livets slut.
Torsten Larsson (KD) och Marina Ander (KD) hamnade på var sin sida i debatten. Marina Ander vill inte bevilja landstingsstyrelsen ansvarsfrihet. Hon citerade revisionsfirman KPMG och undrade hur ett korrekt periodiserat resultat kunde ge ett överskott på 98 miljoner under årets första tio månader och ett underskott på 192 miljoner i november och december.
- Väljarna har blivit lurade, tyckte hon.

Nöjde sig med gult kort


Hennes partikamrat Torsten Larsson ville däremot nöja sig med att ge styrelsen gult kort och en anmärkning.
- Det är rimligt att varna innan man ger rött kort. Inte ens revisorerna yrkar på icke-ansvarsfrihet, sade han.
Det allvarliga är bristen på internkontroll och en undermålig budgetprocess, sade han.
- Det duger inte att säga "vi visste inte" eller "vi fick inga rapporter." Landstingsstyrelsen är skyldig att ha internkontroll. Och revisorerna flaggade för den här bristen redan 2009.
Elin Norén (S) frågade om oppositionen ville att deras ledamöter i landstingsstyrelsen skulle avgå eftersom de röstade för anmärkning.
- Enligt revisorerna har ju hela landstingsstyrelsen ett ansvar och de anser också att de förslag som lagts för att förbättra ekonomin "saknar substans."
Det är fullmäktige om avgör om det blir någon anmärkning eller inte. Efter en votering rötade 40 ledamöter för anmärkning och 42 emot och en ledamot var frånvarande. I omröstningen om icke-ansvarsfrihet fick Marina Anders med sig tre ledamöter till. De ledamöter som hade uppdrag i någon styrelse 2010 fick inte delta. Därför kallades en rad ersättare in.


KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se