Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gun fick tre hotbrev från Nigeria

Gun Carlsson i Borlänge skulle sälja en Sverigedräkt på annonsplatsen Lokus, men den affären hade kunnat gå riktigt illa om inte hennes misstankar slagit till i sista sekund.

– Jag skäms att jag höll på att gå på den här bluffen, säger Gun.
Gun Carlsson har en Sverigedräkt, en sådan där som drottning Silvia och kronprinsessan Victoria bär på nationaldagen. Men den har blivit oanvänd de senaste två åren och då tänkte Gun sälja den via Lokus.
– Med smycken och allt är den värd cirka 10 000 kronor, men jag annonserade ut den för 5 500 kronor. Efter någon dag fick jag kontakt via mail att en man var intresserad av dräkten och att han skulle skicka pengarna via Paypal, säger Gun.

– Någon dag senare fick jag veta att pengarna var inskickade och att jag kunde sända iväg mitt paket. Paketet skulle skickas till Nigeria och redan där borde någon klocka ha slagit till hos mig att det var något lurt bakom det här. Varför skulle någon ha en Sverigedräkt i ylle i värmen i Nigeria. Dessutom har man ju hört talas om alla dessa ”Nigeriabrev”.
Någon dag senare tog mannen kontakt med Gun igen och sa att han av misstag satt in 10 000 norska kronor på Paypal-kontot. Han ville att Gun skulle sätta in mellanskillnaden på ett konto hos Western Union, det vill säga 4 500 kronor.
– Det här var en måndag och på tisdagen tog jag kontakt med postens kundtjänst i Västerås och de kunde via siffrorna på paketet spåra det till Malmö. Kundtjänsten i Västerås skickade ett mail till Malmö och fem minuter efteråt ringde en man från posten i Malmö. Han sa att allt värde som överstiger 2 000 kronor som ska till Nigeria tar vi kontakt med avsändaren för att kolla upp affären.

– Du kan vara lugn, vi skickar tillbaka paketet till dig. Sätt dig du och koka dig en kopp kaffe och lugna ner dig, sa killen på trygg skånska.
Gun tog också kontakt med Paypal och några pengar från Nigeria hade aldrig dykt upp. Men trots detta fortsatte mannen från Nigeria att hota med polis och andra åtgärder.
– Tre brev fick jag där han hotade med att gå vidare om inte jag skickade tillbaka mellanskillnaden, han hävdade hela tiden att han hade satt in pengar för betalningen av dräkten.
– Jag gick miste om 500 kronor i frakt och lite andra kostnader, men skit samma det får vara lärpengar och jag gör aldrig om en sådan här affär. Man blir förbannad på sig själv att man kan gå på något sådant här.

– Men som tur var hade jag glömt att ge mannen de fyra sista kodsiffrorna hos Paypal, annars hade jag också kunnat få mitt privata konto länsat. Jag hoppas att den här affären varnar andra från att bli lika lurade som jag blev, säger Gun Carlsson.
Maken Ronnie hade tidigare varnat frun från att ge sig in i sådana här affärer på nätet.
– Jag hade varit på en resa till Norge och när jag kom hem var hon lite blek om nosen, säger Ronnie.
– Nu låter jag dräkten hänga i garderoben, eller så åker jag till Fågelmyran med den, säger Gun.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se