Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunnar Ahlin tar strid för värnlösa barn

Vårdföretag Orkidén och projektledaren Gunnar Ahlin tar strid för att barn med svår socialproblematik, på föräldrarnas begäran, ska kunna skyddas för den fara som till exempel pedofila nätverk, nätprostitution, missbruk och självskadesidor på internet och mobiltelefon innebär.

Som DD berättat ger inte Socialstyrelsen tillstånd till det flickhem som Orkidén vill öppna i Krylbo. Ett av skälen är att verksamheten bara erbjuder plats till barn vars föräldrar begärt skydd från användande av mobil och internet.
”Vården kan komma att inskränka barnens möjligheter att själva bestämma., när säkerhetsarbetet går först”, skriver Socialstyrelsen. Ett annat är att Orkidén vill att flickornas besök i hemmet ska planeras och struktureras.

Gunnar Ahlin har under 18 år fungerat som konsult för staten, landsting och privata företag inom ungdomsvård. Han har tidigare drivit HVB-hem för unga flickor med neuropsykiatriska funktionshinder i Vikmanshyttan.
Carema tog kontakt med honom för att starta ett flickhem. Det handlar om 13–17-åringar som inte har förmåga att själva förstå faror, som ofta har ett självdestruktivt beteende, har farliga kontakter och där familjerna behöver hjälp.

Hemmet planeras i Krylbo. Ett krav för att ta emot flickorna är att deras föräldrar beslutat och begärt att de inte ska ha fri tillgång till internet och mobiltelefoner.
– Vi var förberedda och har förberett oss för ett avslag, säger Gunnar Ahlin. Socialstyrelsens linje är att institutioner inte får beakta föräldrarnas begäran att reglera mobiler och internet.

Socialstyrelsens beslut är överklagat till Förvaltningsrätten. Gunnar Ahlin, som tagit strid i denna fråga, vill att den ska prövas.
– Vi menar att det finns värnlösa barn som inte kan identifiera faror och än mindre förhålla sig till dessa, säger Gunnar Ahlin. Barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har ofta svårt att förutse de effekter som deras beteende kan leda till. Kontakter som medför fara bör så långt möjligt undvikas.
Exempel är pedofila nätverk, prostitutionsslingor, kriminella nätverk, missbrukssammanhang och självskadenätverk.
– Man ska så långt det går avstå från att placera barn på institution, säger Gunnar Ahlin. Men om man gör det och barnet då utsätts för fara, kan jag inte se annat än att det är vanvård. Om inte föräldrarna får bestämma om barns skyddsbehov, vem ska då göra det?

I fallet Nora, flickan som bands och våldtogs av den förre länspolismästaren. Hon var intagen på ett HVB-hem när hon kom i kontakt med nätprostitution första gången.
– Det har gått fel, det är inte fel på lagen bara tolkningen av den.

Gunnar Ahlin berättar att han har träffat barn som utsatts för dödlig fara av kontakter med pedofiler, barn som är jagade och lever med skyddad identitet. De kan utsättas för livsfara om någon tar en mobilbild av dem.
– Vår första uppgift är att rädda liv.
Nästa steg är att utbilda de unga att se farorna, hur man ska undvika dem och vilka konsekvenser de kan få. Först därefter kan kontakterna med internet börja, i samråd med föräldrarna.

Ahlin påpekar att barn i Sverige inte får teckna mobilabonnemang.
Socialstyrelsen har också anmärkningar på Orkidéns planer på kontakten mellan flickorna och hemmet.
Flickorna har planerade hemresor samt daglig telefonkontakt med föräldrarna och tar emot besök varje vecka.
– Vi anser att hembesöken ska planeras noga, ingen mår bra av att man gör spontana hembesök som slutar med sammanbrott. Man måste ha en arbetsplan för att bygga långsiktigt hållbara familjerelationer. säger Gunnar Ahlin.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se