Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustafsföretag exporterar till hela världen

På industriområdet i Mora By ligger Gustafs Scandinavia, ett av kommunens största företag med 65 anställda.
Företaget tillverkar väggpaneler i trä som exporteras till hela världen.

– Även plenisalen i Sveriges riksdag är klädd med typisk Gustafspanel i björk, säger Samuel Enqvist, vd.

70 procent av produkterna går på export och resten säljs inom Sverige.
I år firar Gustafs Scandinavia 100-årsjubileum som uppmärksammas i sommar med ett internationellt möte.
– Flera företag här startade samtidigt, säger Samuel Enqvist. De är en del av Gustafs träindustriella historia.

Panelerna från Gustafs finns i ett femtontal länder, exempelvis Qatar på arabiska halvön. Panelerna bekläder väggarna i kongresscentret i huvudstaden Doha där FN:s senaste klimatmöte hölls.
Svenska ambassaden i Washington är ett annat exempel, och just nu arbetar företaget med en beställning till en ny teater i S:t Petersburg.
– Man tror kanske inte att vi i Mora by tillverkar produkter med en sån spridning. Jag har suttit i en operahall i Seoul, Sydkorea, som har våra paneler på väggarna, säger Samuel Enqvist.
Panelerna är brandsäkra och har goda akustiska egenskaper. De lämpar sig därför för offentliga miljöer, inte minst sådana med musik och scenkonst.
– Vi erbjuder skandinavisk design. Trä är tidlöst vackert och ger en varm och harmonisk miljö. Dessutom miljövänligt, säger Samuel Enqvist.
Han visar hur träets ådring på faneret som fästs på panelerna måste stämma överens så panelen blir jämnt mönstrad.
– För det krävs yrkesskicklighet och känsla. Inget träd är det andra likt, det är som med människor.

Bok, ek, björk, ask, lönn, teak och valnöt är några av träslagen som används. Panelerna ytbehandlas och lackas eller målas. En del får släta och andra perforerade ytor.
Tolv av de anställda jobbar med försäljning, marknadsföring och produktutveckling.

– Vi vänder oss mycket till arkitekter, de kan påverka designen. Alla produkter är skräddarsydda och ofta är det snabba leveranstider.
Företaget som startade 1913 var från början ett sågverk men började istället förädla med inriktning på finsnickeri och inredning.

Företaget levererade i många år inredningar till Sparbankens kontor.
Senare såldes det till Woodlink.
1992, med hundra anställda, gick det i konkurs. Ett par av de anställda köpte företaget, och 2007 köptes det upp av bolagsgruppen Lotorp Holding AB.
– Från att ha varit specialiserade på möbler och inredningar har vi sen 80-talet tillverkat träpanel, säger Samuel Enqvist.
De rymliga lokalerna är dimensionerade efter den tidigare möbeltillverkningen.
Samuel Enqvist har en bakgrund på Ejendals i Leksand innan han kom till Gustafsföretaget. Han reser mycket i jobbet. Senast var han tillsammans med andra medarbetare på en av världens största bygg- och arkitekturmässor i München.

Den ekonomiska krisen har inte märkts särskilt mycket på företaget uppger han.
– Vi avslutade ett bra år 2012 då omsättnimngen steg till 78 miljoner. Det var lite lugnare i början av 2013 men vi har ökad orderingång senare i vår.

Sylvia Kjellberg