Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustav Vasa tillbaka i Svärdsjö

Annons


 

Alla känner till namnet Gustav Vasa. Att den legendariske 1500-talsmonarken ledde upproret mot Kristian Tyrann och befriade Sverige från Danmark är också vida spridd kunskap. Allt detta visste Theresia Holmstedt Jensen när hon för tre år sedan flyttade till Linghed, men – i likhet med de flesta andra – inte så mycket mer.

– Men när min pappa var på besök och vi åkte förbi Svärdsjö sade han: Jaha, här gömde sig Gustav Vasa, berättar hon.

Theresia Holmstedt Jensen, med gedigen erfarenhet av amatörteater i bagaget, beslutade att ge sig i kast med den knappt 500 år gamla historien. Pratade med grannar, läste böcker, letade i källorna. Resultatet av ansträngningarna blev det nyskrivna sommarspelet Gustav Vasa i Svärdsjö, som på fredag uruppförs i den bygd där den blivande konungen en gång och hetsade dalfolket till motstånd.

 

Nu mobiliseras Svärdsjöbygden återigen. Denna gång är dock målet något mindre dramatiskt än att driva dansken ur landet.

– Jag är väldigt van vid att jobba med stora amatörteateruppsättningar, det är ett roligt sätt att lyfta en bygd, säger Theresia Holmstedt Jensen. Det skapar sammanhållning inåt och synliggör bygden utåt. Man kan sprida information om någonting på massor av olika sätt, men mitt sätt att jobba är ju teater.

Totalt samlar uppsättningen närmare 40 ortsbor, varav 15 är under 20 år.

– Det är inget fel på sport, men det är jättebra att kunna erbjuda de unga någonting annat också, säger Theresia Holmstedt Jensen. Det här är ju amatörer som har andra jobb till vardags, det är imponerande att se hur mycket de har vuxit i sina roller.

 

Trots att en gedigen kunskapsinhämtning ligger bakom manuset har ensemblen varit nödd och tvungen att ge sig själv en viss konstnärlig frihet.

– Ett problem är att man faktiskt inte ved vad som är sant, säger Theresia Holmstedt Jensen. Det finns en del historiska belägg, men sedan kan man också se att det finns en del skrönor. Myter som spunnits för att passa bilden av en hjältekonung. Vi har försökt att ta bort en del av det hjälteaktiga. I efterhand är det svårt att säga om han var en bra eller dålig kung, en landsfader eller en tyrann. 

För att överbrygga klyftan mellan historisk autencitet och samtida tolkning finns en åldrad Gustav Vasa med på scenen. Hans konversation med levnadstecknaren Peder Svart blir den inramning som ger resten av skådespelet dess form.

– Det är hans minnen som spelas upp, säger Theresia Holmstedt Jensen. Och han är en gammal man, vem vet om han minns helt rätt? Och vad skrevs ned för att försköna?

 

Ivar Andersen