Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustavssons kulturspaning

”I stort sett råder fredlig samexistens mellan de två stora språkgrupperna i Finland, men jag aktar mig för att prata svenska när jag sent en kväll rör mig ute på stan.”

Annons

Så drastiskt uttryckte sig Torbjörn Kevin, chefredaktör för Finlands äldsta tidning, Åbo Underrättelser, då jag besökte honom i somras. Stämningarna mot den finlandssvenska minoriteten var hätsk, men varifrån hoten kom var oklart: handlade det om finländska nationalister eller om någon enstaka galning?

När jag besökte svenskspråkiga Hufvudstadsbladet i Helsingfors berättade ledningen att flera av journalisterna nyligen mottagit dödshot och att extraordinära säkerhetsåtgärder vidtagits.
Jag satt i det vackra tornrummet i Åbo Underrättelsers tidningshus och hörde Torbjörn Kevin tala sig varm om kulturens betydelse för tidningen: kulturen hör samman med finlandssvenskarnas identitetsbegrepp och är därför av yttersta vikt, proklamerade han.

Åbo Underrättelser, med en upplaga på endast 7 000 exemplar, har ett 15-tal frilansare knutna till kulturredaktionen. Och fram till nyligen hade tidningen en halvtidsanställd recensent – som resten av tiden ägnade sig åt att skriva dikter.
Om kultursidornas framtid lät Torbjörn Kevin pessimistisk. Mitt i vårt samtal fick han ett samtal i mobilen. Efteråt lyste han upp: Jag ska få köpa en segelbåt! Och jag tänkte: Kultur är också ett slags segling.

Björn Gustavsson