Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnasieskola åt alla!

Ropen skalla, gymnasieskola åt alla! Så kan Socialdemokraterna skandera på 1 maj om förslaget att göra gymnasieutbildning obligatorisk antas av partikongressen i april.Partiet föreslår nämligen det, meddelat i en debattartikel i Dagens Nyheter i går av partiledaren Stefan Löfven och talespersonen Ibrahim Baylan.
Som ambition, och vision, är förslaget bra. Artikelförfattarna anför också flera goda argument för en obligatorisk gymnasieskolgång.
Ett av dem är att det på arbetsmarknaden nu i praktiken krävs genomgången gymnasieskola för nästan alla typer av arbeten. Så var det inte för ett par årtionden sedan och tidigare.

I dagens samhälle, som många kallar kunskapssamhälle till skillnad mot tidigare stadiers industri- och jordbrukssamhällen, bör alla som växer upp genomgå gymnasium. Det mer avancerade samhället kräver det, liksom omvärlden där allt fler personer i andra länder genomgår en utbildning på minst gymnasiets nivå. Sverige måste därför hänga med i den utvecklingen.
Det faktum att det är svårt att få jobb för unga personer, arbetslösheten bland dem är ju hög, gör att det är bättre att de går gymnasieskolan än går arbetslösa.
Det är framför allt de grupper som idag inte går gymnasiet, eller snarare hoppar av det, som behöver göra det för att bättre kunna hävda sig i framtiden.

Ett obligatorium ska gälla till 18-årsdagen. Därmed kommer det att variera ett läsår hur länge kravet är på att man ska gå i skolan. Ett obligatorium borde vara till och med det år man fyller 18 år, ja egentligen 19. Att staten kräver obligatorisk insats av personer över 18 år har förekommit förr, i värnplikten.
Kostnaden för reformen anges inte. S är emot de neddragningar på runt en miljard kronor per år som regeringen gör på gymnasiet dessa år. Reformen kostar dock troligen mer än det.
Även andra satsningar, på mindre klasser i grundskolans lägre årskurser, utlovas. Även där är finansieringen oklar.
Trots nackdelarna är det en bra vision om obligatorisk skola för alla upp till 18 år som S föreslår. Det är även i kontrast mot regeringen, som uppvisar låga ambitioner på detta område med förslag om vissa gymnasieutbildningar på bara ett år.

Robert Sundberg
”Som ambition, och vision, är förslaget bra. Artikelförfattarna anför också flera goda argument för en obligatorisk gymnasieskolgång.”