Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gympa igen för seniorerna

Hälsningar, prat och skratt hörs utanför samlingssalen i Enådal.

Det är dags för terminsstarten på seniorgympan.

–Den här gympan är väldigt social, säger Renata Tidebäck.

Hon leder Rättviks gymnastikklubbs seniorgrupper i Enådal och Vikarbyn.
Renata Tidebäck trivs själv bäst med den stående och sittande gympan.

– Jag gillar inte att hoppa och åla på golvet.
Även om de flesta i gruppen är pensionärer så är det inget som hindrar att yngre är med.
– Den här gympan är för alla åldrar. Ibland skrivs motion ut på recept.
Renata Tidebäck fick bröstcancer för tio år sedan. Nu är hon ledare för seniorgympagrupperna i Vikarbyn och Rättvik, för de boende på Enådal och vattengympan i Enåbadet.
– Jag är ganska trött efteråt, medger hon.

Att delta i seniorgympan kräver inga stora förberedelser. Deltagarna byter bara om till inneskor eller gympaskor. Annars har de vanliga tröjor, jeans, mjukisbyxor eller leggings.

Det viktigaste redskapet är en stol. Den håller man sig i, sitter eller ligger på under övningarna. De enda fristående övningarna är ett par uppmjukningsrundor som uppvärming före gympapasset.

Abbas Dancing queen ljuder ur högtalaren. Gympapasset är som vanligt koordinerat till musik. Det är en glad och kravlös stämning i rummet. Alla bjuder till efter bästa förmåga. Det syns att seniorgymnasterna gjort övningarna förut.
Gympapasset pågår i 45 minuter varje onsdag. Terminskostnaden är 250 kronor, säger Renata Tidebäck.

Rättviks gymnastikklubb har runt 1 000 medlemmar. Klubben har flera gymnastikgrupper i samhället, i Boda och i byarna och har alla gymnastikpass på träningscentret Koppjärk.Birgit Nilses Gröndahl