Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ha mod att bruka ditt förnuft!

Brev till ledarsidan

Sverre Wide skriver på ledarsidan om att Rikedom fördummar (Dala-Demokraten papperstidningen 28/2 2017) och hur detta fördummar de som är rika och har makten att styra våra liv. Och vi andra som både saknar rikedom och som en följd av denna makt låter oss fördummas. Både herre och dräng förlorar därmed sin frihet och sitt erkännande som förnuftiga varelser.

Samhällets innevånare blir med andra ord inte riktigt vid sina sinnens fulla bruk. Man ger upp mänsklighetens grundläggande förmåga, förmågan och modet att använda av vårt förnuft som vi begåvats med. Och om vi vågar detta så gör vi oss fria från dumhetens tyranni. Och vi befriar oss från idolernas (kapitalägarnas) makt. Det enda vi har att förlora är våra begränsande bojor.

För att göra detta måste vi, precis som Wide skriver, demokratisera alla samhällets sektorer. Vi bör med andra ord återupprätta Socialdemokratins viktigaste tanke om att demokratin måste träda innanför fabriksportarna och in i finanssektorns kasinovärld, för att demokratisera ägande för allas gemensamma bästa.

Wide pekar också på, som man måste understryka, att demokrati är så mycket större och viktigare än att rösta vart fjärde år. I den ursprungliga betydelsen av politik - det allmännas angelägenheter – så har man just ledstjärnan om det gemensamma bästa.

Då först kan samhället bli rikt, där alla får del av det vi gemensamt producerar och vi kan också därigenom demokratiskt diskutera hur vi ska organisera och fördela dessa gemensamt producerade nyttigheter.

På så sätt skulle vi alla bli politiker och det nuvarande politikeryrket skulle kunna upphävas. Och om alla är politiker så skulle vi kunna fritt använda vårt förnuft och själva ta makt och kontroll över våra liv och inte låta andra styra över oss

På så sätt skulle vi alla bli politiker och det nuvarande politikeryrket skulle kunna upphävas. Och om alla är politiker så skulle vi kunna fritt använda vårt förnuft och själva ta makt och kontroll över våra liv och inte låta andra styra över oss, för vi har uppnått förnuftets mogna stadium.

Därigenom skulle vi återupprätta politikens legitimitet och politiker skulle slippa att låsa in sig i skottsäkra bildörrar och skyddas av livvakter. Släpp politikerna loss, för våren är snart här!

Folket skulle därmed inte låta sig fördummas och genom diskussioner tillsammans med andra, utan färdiga recept på hur samhället ska organiseras, skulle man släppa loss en våg av kreativitet och skapande. Endast fantasin skulle sätta gränserna för denna nydanelse.

Då kan vi äntligen frigöra oss från bojorna och ha modet att använda vårt kreativa förnuft. Sverre Wide har satt stenen i rullning och han uppmanar oss att vara med i denna gemensamma stenrullning.

Lars-Erik Alkvist är filosofie doktor, Högskolan Dalarna