Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Haag öppnar för Tour de Ski

Det är två månader kvar till OS i Sotji – och Anna Haag är hemma i Östersund med rassliga luftrör och missar helgens världscup i Lillehammer.
Nu lämnar hon dörren öppen för Tour de Ski, som startar i slutet av denna månad.

Moras landslagstjej Anna Haag säger att hon inte känner någon oro, trots att hon missar de två första världscuptävlingarna, i finska Kuusamo förra helgen och i norska Lillehammer den här helgen.

Hur är det med dig?
– Jag kände att jag inte var hundra procent kry när förbundskapten Rikard Grip ringde i söndags. Men jag tänkte att det nog går över fort. Jag ringde min tränare Bengt Stattin och han sa ”Anna hur ska du kunna göra dig rättvisa om du inte är helt frisk”. Då valde jag att avstå Lillehammer. Det var nog tur, för mina luftrör har varit slitna ett par dagar. Så jag har vilat.

Två månader kvar till OS, är du helt lugn, eller börjar det smyga sig på någon oro?
– Det sämsta jag kan göra nu är att stressa över något som händer om två månader, jag måste hålla mig lugn, men det är inte lätt.

När de andra i världstoppen gjort två världscuphelger och fått mäta sina krafter, har Anna Haag stått vid sidan om, sjuk. Vad betyder det för dig?
– Jag har ju inte kunnat göra mig rättvisa om jag varit med. Jag vill ju tävla, men måste sätta in det i ett större perspektiv. Jag får ta en dag i taget.

Nästa världscup är i Davos om en och en halv vecka. Kan du köra där?
– Jag kan inte svara på det.

Det är ju inte så många världscuptävlingar kvar innan OS. Tanken är att du ska stå över Tour de Ski som startar i slutet av december. Hur ser du på det?
– Man vet aldrig när det gäller Tour de Ski.

Kan Tour de Ski vara ett alternativ för att få tävlingar i kroppen innan OS?
– Det har fungerat förr, att jag kört Tour de Ski innan mästerskap. Man tränar hela sommaren, och då vill man ju tävla på vintern.

Nu är det säkerhetstänk fram till OS; handsprit, inga folksamlingar, skilda sovrum om någon känner mins-ta lilla i näsa eller hals – blir man inte lite knäpp av att tänka så hela tiden?
– Det blir en vana, jag har levt så här de senaste sju-åtta åren.

Gunnar Bäcke/DT