Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häckningen misslyckades

Årets falkhäckning på Djurmo klack misslyckades.

– Men de vuxna pilgrimsfalkarna är kvar i området och övernattar på bohyllan, berättar ornitologen Conny Trogen.

Falkhonan kom i år till Djurmo redan den 7 mars och några veckor senare fick hon sällskap av en hane.

Efter parningsleken lade honan ägg på bohyllan och många fågelintresserade har med spänning väntat på att de skulle kläckas.

– Men nu har ruvningen upphört och det blir inga ungfåglar i Djurmo i år, säger Conny Trogen.

Det är oklart vad det beror på. Avspärrningarna som gjorts för att minska störningarna har med jämna mellanrum överskridits av bland andra rastande barnfamiljer, men Conny Trogen tror inte att det spolierat häckningen.

– Däremot är jag lite besviken över att så många naturintresserade människor, som alltså gjort sig besvär att ta sig upp på klacken, inte tar hänsyn till falkarnas häckning, säger han.

Till nästa år kommer naturvården och kommunen att se över och ändra både avspärrningarna och skyltningen.

– Klacken ligger i ett naturreservat och allmänheten har fortfarande tillträde till utsiktsplatsen och de vackraste delarna av klacken, tydliggör ornitologen.

Det nationella falkprojektets Lasse Nilsson, Leksand, har ringmärkt pilgrimsfalksungar i hela landet och hittat rötägg i relativt många bon.

– Det är oroväckande, men antalet ungar är ändå relativt högt, ungefär två i snitt per häckning. I Dalarna har dock flera häckningar misslyckats, berättar Conny Trogen, som säger att en anledning till att Djurmohäckningen misslyckats skulle kunna vara att det handlar om två unga fåglar som gjort sitt första häckningsförsök.

Kent Olsson
kent.olsson@dt.se