Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hagenfesten bjöd på ljudkonst utöver det vanliga

Hagenfesten är i full gång och igår ordnades sopplunch på kyrkbacken i Floda.
Efter maten fick de cirka 100 matgästerna vara med om ljudkonst utöver det vanliga. Röstkonstnären Phil Minton framträdde, och aldrig har så många och ovanliga mänskliga ljud frambringats i Floda kyrka - eller kanske i Dalarna överhuvud taget.

Röstkonstnären Phil Minton är Hagenfestens hedersgäst och nyfikenheten på denne internationelle storhet var stor bland festdeltagarna.
Den 62-årige före detta dansbandsmusikern (han spelade med Yngve Forsells och turnerade i Sverige på 60-talet) tog plats på en stol längst fram i kyrkan, andades några gånger och sedan lät han sina läten flöda över kyrkorummet.
Plötsliga vrål
Med slutna ögon improviserade han sin föreställning. Började försiktigt med väsningar, flämtningar och visslingar, och övergick i alla tänkbara - och otänkbara - ljud som en mänsklig strupe kan frambringa. Han lät som ett plågat djur, en mongolisk strupsångare, en joddlare, en gisten dörr, en gnekande maskin... Plötsliga vrål och fräsningar som från en ilsken katt kom ur hans mun, ibland en ton ur en aria eller skrik som ur filmen Alien. Han var röd i ansiktet, svettades, klämde fram ljuden med hjälp av hela ansiktet och kroppen.
Skön kontrast
Efteråt stående ovationer, och då kom leendet.
Efter kaffe och kaka på kyrkbacken spelade de fantastiska fiolspelmännen Björn Ståbi och Per Gudmundson låtar från bland annat Dalarna, en skön och vilsam kontrast till Mintons ljudkaskad. Nyfiken på hur Minton låter?


Fotnot:
Alla Hagenfestens konserter spelas in av Sveriges Radio P2.

CHARLOTTA RÅDMAN FRANS