Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HAIK snuvat på pengarna

Idrottsarrangören Mats Andréason AB, IMA, har skulder till fyra innebandyföreningar i Dalarna.
Värst behandlat är nog Hälsinggårdens AIK, som blev lurat på 60 000 kronor i vinstpengar.
När de hörde av sig om utbetalning fick de beskedet att summan bara kunde användas på IMA:s egna event.
– Det stod det ingenting om innan, säger Peter Jansson i HAIK.

I lördags skrev vi om Mats Andréasons skulder till IBF Falun.
Nu bekräftar Dalarnas innebandyförbund att ytterligare tre klubbar har fordringar mot IMA.
– Han har skulder till fyra föreningar efter cuparran­gemang och det handlar om stora pengar, säger Per Månsson, ordförande i Dalarnas innebandyförbund.

Svenska innebandyförbundet har, som vi tidigare berättat, beslutat att inte längre sanktionera ett antal cuper som Mats Andréason skul-le ha arrangerat, varav Maxi, Sportnik och Axa i Falun.
Generalsekreteraren Göran Harnesk hade i förra veckan ett möte med de berörda dalaföreningarna. Mats Andréason var kallad, men dök inte upp.
Harnesk säger att förbundet nu skyndsamt kommer att göra en fördjupad granskning, och om det visar sig att föreningarna är ”offren” i det hela kommer förbundet att bistå med juridisk hjälp.
– Det som hänt är jätteallvarligt, och vi kommer att lägga mycket tid på att utreda detta. Vår målsättning är att föreningarna ska drabbas så lite som möjligt, säger Harnesk.
Ett okänt antal föreningar har också redan betalat anmälningsavgift till de inställda cuperna.
– Det är många föreningar och privatpersoner som drabbas. När cuper ställs in uppstår ett dilemma om vad som händer med anmälningsavgifterna. Risken finns att de inte får tillbaka sina pengar, säger Göran Harnesk, som hoppas att utredningen blir färdig i slutet av september.
IBF Falun uppger att IMA är skyldig dem en ”betydande” summa efter Axa Floorball Cup.
Men även IBF Falun Ungdom har råkat illa ut. Ordförande Pär Fahlström säger att IMA är skyldig dem mellan 40 000 och 45 000 kronor.
– Han är skyldig oss pengar för det arbete vi gjorde under Axa Cup, och rent krasst hör ju pengarna till lagen. Det är en bra smäll det där, alla har svårt att få ihop pengar. Det är bedrövligt.
IBF Falun Ungdom kommer nu att driva frågan vidare med förhoppningen att få sina pengar.
– Det vore det allra bästa. Det är tragiskt att det blev så här. Mats har ändå gjort ett bra jobb med cupen, men av någon anledning räckte inte pengarna till. Det gäller att ha väldigt bra koll på vad man gör, konstaterar Fahlström.

Enligt flera källor till Dalarnas Tidningar ska IMA vara skyldig IBF Borlänge mellan 60 000 och 70 000 kronor.
Ronny Lindeberg, kassör och tidigare vice ordförande, vill inte uppge något exakt belopp, men säger att det är en ”väsentlig” summa.
– Det är herrlaget som har fordringen. De jobbade åt Andréason på cupen i maj (Axa) och blir kanske blåsta på pengarna.
– Jag tror att Mats Andréason har det väldigt tufft, han har ju personligt betalningsansvar. Vi hoppas så klart att vi får pengarna, men jag tror att det blir svårt om han inte går i konkurs, säger Ronny Lindeberg.
Envikens IF skulle i december ha arrangerat Maxi Cup ihop med Mats Andréason. Det är en av cuperna som inte längre sanktioneras av Svenska innebandyförbundet.
– Vi ser nu över hur vi ska lösa det här med Maxi Cup. Vi kommer inte att uppge något om vem som är skyldig oss pengar eller inte; det är ”business to business”, men jag kan säga att vi har samarbetat med Mats Andréason sedan 2002, och aldrig haft problem, säger Tommy Back i Envikens IF, som arbetar med cupen.

Hälsinggårdens AIK tycks ha råkat särdeles illa ut. Deras P99-lag vann 60 000 kronor i en utlottning på Axa Cup – men som det ser ut kommer de inte att få några pengar.
– När vi hörde av oss om utbetalningen fick vi svaret att pengarna bara skulle kunna användas på Mats Andréasons egna event.
– Det stod det inget om på hemsidan, bara att man kunde vinna 60 000, vilket vår kille ställde sig väldigt frågande till, säger Peter Jansson, dåvarande ordförande för HAIK:s innebandysektion.
I efterhand ändrades dessutom informationen fräckt på hemsidan.
Tydligen är det här inte första gången vinstpengar försvunnit.
– Vi ringde till dem som vann i fjol, tidigare Gagnefs IF, och de hade samma problem. Jag tror aldrig att de fick några pengar heller, men att de nådde en överenskommelse med Mats Andréason, säger Peter Jansson.
Mats Andréason har inte gått att nå för en kommentar.

Louise Sundström/DT