Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan!

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

(ny) Håkan-sommar
En ny Håkan Hellström-hajp inleddes i veckan. Filmen ”Känn ingen sorg” – med handlingen inspirerad av hans låtar – hann inte mer än pressvisas innan den applåderades. Håkan själv förekommer visserligen bara i förbigående som gatumusikant, men filmens känsla är lika mycket Håkan som Håkan, vi lovar, för vi har sett och smält. Premiär inte förrän 19 juli dock, så enbart uppladdningen lät bli en sommarplåga.


(ny) Nya världsarvet
Officiellt invigt i lördags, och visst är det stort för Gävleborg. Hälsingegårdar och Drottningholms slott och Egyptens pyramider på samma lista, vem kunde tro det på mjölkpallarnas tid.

(ny) Erik Olof Wiklund
Spännande ung Gävleborgskonstnär som demonterar det nya världsarvet och undersöker det. Mer sånt behövs. På bilden är hälsingegården Jon-Lars förvandlad till byggklotsar. Wiklunds verk, säkert inspirerade av Dalarnas konstnärliga landskapsbuse Peter Johansson, kompletterar Länsmuseets nyöppnade världsarvsutställning i Gävle.


(ny) Camilla
Författare. Och vi menar Lagerqvist, inte Läckberg. Camilla Lagerqvist från Gävle/Sandviken har blivit en ungdomsboksförfattare att räkna med. Aktuell just nu med ”Rädda honom!”. Och två nya romaner kommer nästa år, avslöjade hon för oss i går.


(ny) Sommarpratarna
En institution från det gamla mediesamhället, som lever. Varje sommardag har fortfarande sin höjdpunkt. Nu är årets namn ute. Färskaste ledamoten i Svenska Akademien, Sara Danius, gör debut. Hon ska tala ”om livet och litteraturen”. Men det är klart, Erik Haag kan ju bli lite roligare, han säger: ”I mitt Sommarprogram ska jag berätta om hur min karriär fick ett uppsving när jag började vara full på jobbet. Annars kommer det mest att handla om mitt favoritdjur: vildsvinet.”


För övrig anser vi… att Rådhuset i Gävle ska bli ungkulturhus/fritidsgård. Och att Strömvallen måste vårdas.


Sara Hagström Andersson (1), Jenny Lindh (2), Alla schyssta (3), Pärla i Gävle (4), Malenas motståndsficka (5).

Annons