Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häktad åtalas för grova fridsbrott

Den 21 november gick han för långt. Med flera knytnävsslag mot ansikte, rygg och mage slog 40-åringen luften ur sin hustru och lämnade henne liggande med blåmärken och rodnader över kroppen. Han greps samma morgon och åtalas nu för grov kvinnofridskränkning.

40-åringen dömdes i juni 2012, fastställt i hovrätten, till samhällstjänst för misshandel av tre barn i den egna familjen och för egenmäktighet med barn. Offret för kvinnofridskränkningen, hans 31-åriga hustru, dömdes för samma brott till 75 timmar samhällstjänst. Egenmäktigheten bestod i att makarna hämtat sina barn från den fosterfamilj de vistades i sedan de tvångsomhändertagits. Som i sin tur var en följd av bland annat misshandeln.

När 40-åringen nu åtalas efter misshandeln av hustrun den 21 november omfattar det våld hon utsatts för medan barnen sett på. Bland bevisningen finns bandade förhör med två av barnen, nu 12 och 14 år gamla. De ska berätta om hur modern nyårsnatten 2009 blivit utsatt för flera knytnävsslag mot huvud och kropp av 40-åringen.

Kammaråklagaren Niclas Eltenius sammanfattar kvinnofridskränkningen i fem punkter. Den sista omfattar slag och sparkar mot huvud och kropp under hela perioden 2009 fram till gripandet. 40-åringen nekar till brott.

Familjen har länge varit föremål för samhällsingripanden. Den andra punkten i åtalet omfattar misshandel 16 november. Då sökte kvinnan hjälp, fick kontakt med socialen och hjälp med ny bostad. När hon återkom för att fullfölja flytten 26 november tog hon tillbaka sina uppgifter och bad att få bli kördw hem till mannen.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se