Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häktad för våldtäkt ersätts för lidande

En man i 50-årsåldern tillerkänns sammanlagt 64 000 kronor i ersättning för lidande och förlorad arbetsförtjänst efter att kring årsskiftet ha suttit häktad för våldtäkt i två perioder. Mannen har begärt högre ersättning men Justitiekanslern (JK) finner inga skäl att frångå praxis.

Mannen greps i december och kom att hålla häktad för sammanlagt sex våldtäkter. Han medgav att de haft sexuellt umgänge men hävdade att vad kvinnan påstod var våldtäkter var ”lekar” de varit eniga om.
Mannen frigavs 4 januari och utredningen las senare ner.

Redan knappa tre veckor senare greps han för en serie liknande övergrepp mot en annan kvinna under 2010. Kvinnan påstod att hon först sedan mannen gripits våga anmäla vad han utsatt henne för. Även den här andra utredningen lades ner då brott inte kunde styrkas.
En av kvinnorna begärde hos överåklagare att utredningen skulle återupptas men utan att få gehör för detta.
50-åringen har hela tiden konsekvent nekat till anklagelserna och överklagat häktningsbesluten. Han har dock meddelats kontaktförbud gentemot båda kvinnorna. Han är känd för sina sociala insatser.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se