Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häktade för bilinbrott - men oskyldiga till rån?

Lyckades de lämna över rånbytet till medbrottslingar – eller råkade de tre männen vara på fel plats vid fel tillfälle? Under alla förhållanden är nu ingen frihetsberövad för guldsmedsrånet i Svärdsjö.

– Åklagaren har inte så mycket bevis att han ens försöker få min klient häktad för rån, säger advokat Carl-Oskar Morgården.
Nu blev såväl Morgårdens klient som dennes två kamrater trots allt häktade, men inte för något väpnat rån utan för ett bilinbrott i Bengtsheden, natten till 14 februari. Gods från stölden påträffades i bilen de tre färdades och greps i och rådman Lars Vestergren fann alla tre på sannolika skäl misstänkta för stöld.
I bilen fanns dessutom ytterligare gods vars ursprung är oklart och därmed misstänks vara stöldgods.
Men inget från guldsmedsaffären i Svärdsjö.
Vid häktningsförhandlingen förekom påståenden om att de tre häktade var avförda från rånutredningen. Men också motsatsen, alltså att de fortfarande finns i kretsen av misstänkta.
– Det är ett åklagarbeslut och jag har inte fått besked om något sådant, säger spaningsledaren Mats Nygårds till DD.
De tre häktade greps cirka en timme efter rånet i utkanten av Bjursås. De hade då gjort ett försök att komma undan polis.
Redan vid gripandet stod det klart att det inte fanns vare sig vapen eller gods som knöt dem till rånet i Svärdsjö.
Men en bil som liknande deras hade iakttagits i vad som antas vara rånarnas flyktväg, vilket bekräftas av Mats Nygårds.
– Vi är också fortfarande intresserade av uppgifter om en mörk bil av Sedan-typ som setts på vägarna från Svärdsjö mot Linghed och vidare, säger Nygårds.
Utredarna vill också ha vittnesiakttagelser av den ljusa Volvo som användes vid rånet och övergavs efter en avkörning liksom av den minibuss som de nu häktade männen färdades i.
Utredarna har nu tre veckor på sig att spåra övrigt gods i den beslagtagna bilen, utreda stölden de nu är häktade för och eventuellt på något säkra kanske kunna knyta dem till någon form av delaktighet i rånet.
Alla tre nekar även till vad de nu sitter häktade för.
Måndagens häktningsförhandlingar innebar under alla förhållanden att förra torsdagens rån är ouppklarat, att tre okända rånare är på fri fot och att de möjligen också är beväpnade med automatvapen.
Ingen av de tre som genomförde rånet avlossade dock några skott trots att de besköts av polis.

Gubb Jan Stigson