Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häleri med lyxbilar gav 18 månader

Fängelse i ett år och sex månader för grovt häleri. Kvar i häkte i väntan på avtjänat straff. Och till det ett skadestånd om 539 597 kronor för den åtalade 27-åringen från Polen.
Därmed är troligen kuppen mot Hyrcentralen Sixt i Borlänge i september så uppklarad den kan bli.

Annons

Helgen 14 till 16 september försvann nio bilar av exklusiva märken som BMW och Mercedes från företaget. Det sammanlagda värdet har summerats till 2 438 939 kronor. Utredningen kring stölden visar att tjuvarna fiskat upp inlämnade nyckar ur en nyckelbox.

20 september hittades fem av bilarna långtidsparkerade på Skavsta flygplats. Bilarna sattes under bevakning och den 23 anlände den nu dömde 27-åringen med flyg från Polen, gick raka vägen till parkeringen där han efter att han försökt starta tre bilar fick i gång den fjärde.
Han greps strax efteråt.

Utredningen har visat att han kom till Skavsta även den 17 september, att hans telefon rört sig mot Dalarna och att han senare i Ystad kört bil ombord på en färja till Polen. I domen fastslås att 27-åringen och en okänd person kört två av de i Borlänge stulna bilarna till Ystad och fraktat dem vidare till Polen - där de försvunnit.
27-åringen har hela tiden nekat till brott och hävdat att han den 23e kom till Skavsta på uppdrag av en person han bara kände som "Artur". 27-åringen hävdar att han driver ett transportföretag och hade fått i uppdrag att köra den bil han greps i till Ystad.

När han under förhören konfronterades med hur han telefon förflyttat sig, att han försök starta även tre andra bilar - som polisen preparerat för att de inte skulle kunna startas - blev 27-åringen irriterad och nekade yttra sig mer.
I tingsrätten hävdade 27-åringen att han den 17 september efter övernattning på hotell åkt buss till Ystad och sen färja till Polen. Övervakningsfilm visar dock att han anländer tillsammans med en annan person. Incheckningslistor hos två av Polen-färjorna som avgått från Ystad visar att 27-åringen och den man han bokat flyget till Sverige tillsammans med checkat in på färjorna från var sin bil. Analys av övervakningsfilm gör det så sannolikt att bilarna de kör är två av dem som stals i Borlänge varför 27-åringen anses överbevisad om grovt häleri även i det fallet.

27-åringen blir kvar i häkte och ska betala skadestånd till Borlängeföretaget och Länsförsäkringar. 

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se