Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håll religionerna utanför skolans värld

Kristna förfasas över att muslimska fundamentalister vill tvinga människor till islam. Men man är inte främmande för att i princip göra samma sak själva.
Nu ska det åter bli tillåtet med psalmsång i kyrkan vid skolavslutningar. Det har Alliansen och Sverigedemokraterna kommit överens om. Ja, där går det bra att samarbeta med Sverigedemokraterna.
Läs också Om min uppmärksammade krönika

I dag får det inte förekomma så kallade konfessionella inslag i skolundervisningen. Det är bra. Samhället där skolan ingår ska hållas isär från religionen. Religion ska vara något frivilligt, något privat.

I DN skriver Erik Helmersson: Kyrkobesök är inte avrättning

Läs också Maria Ludvigsson, SvD: Skolavslutning i kyrkan är inte tvångskristnande

Nu ska skollagen ändras så att enstaka inslag ska få förekomma, alltså psalmer vid skolavslutningen. Redan till sommaren ska det vara klart.

Christer Nylander, FP, vice ordförande i utbildningsutskottet säger dock att man inte får tvinga någon att be böner eller läsa trosbekännelsen.

Han påpekar så glatt att alla ska kunna vara med. Ja, det är så det heter. Vi utestänger inte någon. Kyrkan är öppen för alla.

Ja, så kan det vara, men för icke troende eller för de som bekänner sig till en annan religion känns det nog inte så. Då känns det besvärande.

Kommer rektorer, lärare och skolledningar att acceptera att en del elever och föräldrar stannar utanför? Ja, det måste de. Ingen kan tvingas in i en kyrka. Vad blir det i så fall för avslutning?

Jo, det blir en avslutning som slår in kilar mellan grupper av människor och som absolut inte befrämjar den integration som inte minst Folkpartiet så ofta säger sig vilja ha.

Det hänvisas ofta till tradition när skolavslutningar hålls i kyrkor eller också så försvaras det med att det inte finns någon annan lokal som är stor nog.

Vad är det som säger att en hel skola måste vara samlad vid en avslutning? Det kan vara en tillställning endast för en klass, en årskurs eller ett av skolans olika stadier.

Vad är det som säger att det kommer att räcka med kristna religiösa inslag vid skolavslutningen? Jo, det finns grupper som vill ha bort religionsundervisningen i dess nuvarande form och åter införa kristendomsundervisningen som den var förr med meningslöst inlärande och rabblande av psalmverser.

Nej, backa tillbaka! Släpp inte in religioner i skolan och håll skolavslutningarna utanför kyrkan!

Lennart Götesson