Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Håller Kopparstaden sin egen uthyrningspolicy?"

/
  • Kopparstaden kritiseras för den dåliga informationen att vissa lediga lägenheter går direkt till nya hyresgäster utan att synas på bostadsbolagets egen hemsida.
  • Elke Herbst är marknadschef på Kopparstaden och säger att det är en försvinnande liten del av bolagets lägenheter som går direkt till en ny hyresgäst utan att visas på Kopparstadens hemsida. Tjänsten heter näringslivsförtur.

När lägenheten intill blev ledig och hyrdes ut direkt, utan att den varit utannonserad på Kopparstadens egen hemsida, ställer nu Marie-Louise Björcks sig frågan om det får gå till så.
– Detta väcker farhågor hos bostadssökande, säger Björck.

Annons

En nära bekant till Marie-Louise Björck har varit bostadssökande under en längre tid i Falu kommun. Nu vill Björck agera megafon till de som i dag upplever att de blir snuvade på lägenheter av Kopparstaden.

– En lägenhet i närheten där jag bor blev ledig men den blev snabbt uthyrd utan att ens ha passerat Kopparstadens egen uthyrningssida på Internet. det är ett eftertraktat bostadsområde och det är flera som köar till dessa, beskriver Björck.

Hon fortsätter.

– Den lägenhet som nu blev ledig var en tvåa men till hyresgästernas förvåning kom den aldrig ut på Kopparstadens hemsida för lediga lägenheter. Detta väcker farhågor hos bostadssökande som stått länge i bostadskö hos Kopparstaden, har många köpoäng och dessutom varit mångåriga hyresgäster hos bolaget.

Björck uppger att hon även haft koll på ytterligare en lägenhet i närheten som hon visste var ledig. Inte heller den kom ut på Kopparstadens sajt för uthyrning.

Elke Herbst är marknadschef på Kopparstaden. Herbst säger att det i dag råder ett enormt tryck på lägenheter i hela kommunen och att det råder bostadsbrist i allmänhet.

– Vår affärsplan är att få Falun att växa. Vi har 6 500 lägenheter och av dessa sägs det upp mellan 120 till 140 stycken i månaden och några av dessa kan man ansöka om via näringslivsförturen. Det är vårt sätt att möjliggöra inflyttning till Falun fastän trycket är högt. Vi ska inte tappa kompetens i kommunen bara för att det inte finns några lägenheter, säger Herbst.

Näringslivsförturen gör att vissa lägenheter aldrig kommer ut på Kopparstadens hemsida utan erbjuds direkt till den som har för avsikt att flytta till Falu kommun.

– Vidare har vi kommunala kontrakt där socialförvaltningen har 80 stycken lägenheter av 6 500 och det är för dem som inte har någon annan chans att komma in på bostadsmarknaden. Den mängden är konstant och 50 procent av dessa avtal byter hyresgäst varje år säger Herbst.

Falu kommun tar emot 150 flyktingar per år och Herbst understryker att det handlar om personer på flykt.

– Vi har ett snitt att man är fyra personer per hushåll så omkring två till fyra lägenheter går till flyktingar varje månad. Men i det stora hela så går fem procent av våra lägenheter som sägs upp till någon form av förtur. Det är försvinnande lite. Det primära är att förse vår bostadskö med lägenheter och dit går totalt 90-95 procent av alla lägenheter vi har, säger Herbst.

Marie-Louise Björck menar dock att Kopparstaden kringgår sin egen policy och att det inte framgår på bolagets hemsida att så är fallet.

– Jag bad då att de måste upplysa om detta kvotsystem. Det är mest nyanlända de här lägenheterna går till och jag vill driva upp en debatt. I vilken situation måste man befinna sig i? Hyresgästerna är självklart inte glada över det här och vi ser ju hur lägenheterna handplockas. Till vilken grad vet jag inte. Folk har stått i kö i åtta månader och hyreslägenheterna blir allt färre.

Annons