Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är verklighetens Johan Falk

Till helgen visar TV4 sista filmen i en serie om polisen Johan Falk. Som skapades som "hanterare" i en tidigare serie om infiltratören Frank Wagner. En historia som bygger på verkliga händelser. Där förebilden för TV-hjälten Johan Falk är en idag stillsam byråkrat i Falun som heter Mats Jonsson.

Han värjer sig lite mot jämförelsen, men Jonsson är väl medveten om att det är han själv och ingen annan som hade rollfiguren Johan Falks (Jakob Eklund) funktion i den verkliga historia som tidigare filmer i serien bygger på.

– Jo, så är det ju. Jag var till och med specialinbjuden på premiären. Men handlingen i filmerna bygger ju faktiskt mer på infiltratörens samarbete med den förre hanteraren. Den omgången filmer var också rätt realistiska. Det märks att de som gjorde dem hade en riktig polis som rådgivare, säger Mats Jonsson.

LÄS ÄVEN: Här är filmerna om Johan Falk

För hans del började allt i april 2004. Då var han chef för Dalapolisens underrättelseenhet. Sysslade bland annat med så kallad hanterar-verksamhet. Alltså polisers kontakter med informatörer och kriminella, som då var ett hett ämne. Vilket Jonsson skulle ha uppsikt över.

– Då fick jag ett samtal från en chef. Var jag beredd att ta över en informatör som hanterare? Jag skulle säga ja eller nej utan betänktetid. Ett sådant erbjudande kan man bara inte tacka nej till, säger Mats Jonsson.

LÄS ÄVEN: Så agerade Peter Rätz i Dalarna

Informatören han skulle ta över visade sig vara den omskrivne Peter Rätz, förebild för filmernas Frank Wagner (Joel Kinnaman). Vilket överraskade Mats Jonsson.

– Jag kände väl till honom. Men jag kände honom som kriminell och med i gäng som Bandidos. En av dem som vi bekämpade. Det var inte vad jag hade förväntat mig. Men vi började prata och fann varandra, säger Mats Jonsson.

Som Bandidos-man hade Rätz då figurerat i flera uppmärksammade brott utan att åka fast, så även i Dalarna. I ett intrång i polisens Länskommunikationscentral. I Grand-tillslaget. I bildandet av bandidos-avläggare i Falun. Mats Jonsson insåg att hans nye klient varit djupt involverad i ren infiltration bland kriminella. Alltså otillåtna metoder.

– Jag gjorde redan då VÄLDIGT klart för honom att något sådant skulle det inte bli frågan om i fortsättningen. Jag tyckte han såg närmast lättad ut, säger Jonsson.

Som hanterare fick Mats Jonsson uppleva hur Rätz medverkade i några framgångsrika fall. Han vill inte avslöja vad, men nämner stora vapenbeslag. Han har bara goda omdömen om Rätz. Men deras framgångrika samarbete skulle få ett hastigt slut.

– Jag läste i Dala-Demokraten att han skulle ha samarbetat med sin förra hanterare. Jag ringde genast och berättade. Sen träffades vi och jag visade artikeln. Jag är rökt, sa han. Då kontaktade jag personskyddet. Det var så det slutade, berättar Jonsson.

Artikeln skrevs därför att Rätz tidigare hanterare då satt häktad, dömd till fyra års fängelse för grova vapenbrott, grova tjänstefel och för anstiftan till grovt narkotikabrott och under utredning för fler tjänstefel. Bland annat vid Grand-tillslaget i Falun 2002 och avslöjadet av en läcka vid LKC i Falun 2001. Där Rätz agerade. Även han blev misstänkt för brott rörande delaktighet i de brott hanteraren misstänktse för i de nämnda fallen och ytterligare ett antal brott. Varför sambandet dem emellan påpekades.

Rätz beviljades så småningom åtalsunderlåtelse i flera fall, något åtal las ner, han beviljades nåd för halva straffet i en utpressning och fick så småningom ny identiet och pengar för flykt utomlands. Hans hanterare kom till slut undan med villkorlig dom för tjänstefel men fick sparken från polisen. Rätz-affären utvecklades till en polisär skandal där huvuden rullade och många kom att offras. Mycket är ännu ouppklarat. Informatörsverksamhet förändrades i grunden.

Det var då Mats Jonsson blev Johan Falk. Infiltratören Rätz blev omskriven och hans äventyr filmmanus. Hans alter ego döptes till Frank Wagner och rollbesattes av Joel Kinnaman. Den förste hanteraren spelades av Reuben Sallmander men hans rollfigur sköts till döds i första filmen. Hanterare blev i stället Johan Falk, spelad av Jakob Eklund, som alltså spelar Mats Jonsson.

– Det är väl under de första sekunderna då, skrattar Mats Jonsson.

Själv har Mats Jonsson aldrig som rollfiguren varit i eldstrid med gangsters, iförd skyddsväst och förstärkningsvapen. Om inte annat av det enkla skälet att hanteraren inte ska visa sig i såna sammanhang för att inte riskera att de som eventuellt grips drar slutsatser om det. Idag är han skrivbordspolis. Byråkrat. Detta efter tre år i Montenegro och Bosnien där han utbildat poliser om just informatörshantering och kriminalunderrättelsetjänst.

Kontakterna med Peter Rätz är han hemlighetsfull med, men helt uppenbart har de haft i alla fall viss kontakt under åren som gått. Om Jonsson uttalar sig uppskattande om denne så kan man ana att uppskattningen är ömsesidig.

– Jag blev som sagt speciellt inbjuden till premiären på biofilmen. Varför vet jag egentligen inte. Jag hade inget med den att göra. Jag antar att det var Peter som såg till att jag blev det, säger Mats Jonsson