Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han avfärdar revisionskritiken

Kommunstyrelsens ordförande Leif Nilsson (S) avfärdar revisionskritiken om bristande insyn och dokumentation gällande basdagarna och fullmäktigeredovisningarna.
– Jag tycker att revisorn skjuter ganska högt över målet.

Som tidningen berättade på tisdagen har revisionsföretaget PwC, på kommunrevisorernas begäran, granskat bland annat kommunstyrelsens uppsikt över verksamheterna i Smedjebackens kommun.
I revisionsrapporten framkommer kritik som: ”Det saknas dokumentation från basdagarna och fullmäktigeredovisningarna. Därmed kan detta inte hanteras av kommunstyrelsen på ett ändamålsenligt sätt.”

Med detta som grund kräver nu kommunrevisorerna svar senast 29 maj på hur kommunstyrelsen ska komma tillrätta med bristerna.
Men Leif Nilsson har svårt att se några brister.
– Jag är förvånad över att revisorn kan ha någon synpunkt på den redovisning som inleder våra fullmäktigemöten. De här genomgångarna görs ju för att de olika ordförandena ska känna sig ansvariga för respektive resultat.

Även basdagarna – där nämndernas presidier (idel S-politiker), höga kommuntjänstemän samt kommunbolags vd träffas fyra gånger per år – försvaras helt och fullt av Leif Nilsson.
– Skälet till att basgruppen infördes var att olika nämnder tidigare bekämpade varandra och på det viset gick det inte att få ekonomin i balans. Nu kan de samlas tillsammans med tjänstemännen och gemensamt verkställa beslut som kommunstyrelsen och kommunfullmäktige fattat.

Nilsson fortsätter:
– Det här med att skapa basdagarna är nog det mest lyckosamma vi har gjort och vi har nog allt tänkt fortsätta jobba på det sättet.

Varför kan inte oppositionen få en insynspost under basdagarna?
– Basgruppen är ju inget beslutsforum, så det finns inget att ha insyn i. Deltagarna på basdagarna ser bara till att verkställa redan fattade beslut och det går väl ändå inte att förbjuda en ledning att ha samtal med verksamheten?

Och kritiken om brist på protokoll från basdagarna. Vad säger du om den?
– Det går inte att föra protokoll därifrån, för då skulle det ju handla om beslut som inte är politiskt förankrade. Basgruppen genomför bara redan tidigare fattade beslut.

Leif Nilsson ser revisionen som en beställning från oppositionen och uppmanar nu oppositionsrådet Lotta Gunnarsson (M) att i stället vara mer aktiv.
– Vi har ju ett arvoderat oppositionsråd (20 procents tjänst) som har all möjlighet att sätta sig in i alla kommunala frågor bara hon kommer hit. Det skulle vara roligt att lära känna Lotta lite mer.

Som en avslutning konstaterar Nilsson att det av oppositionen upplevda utanförskapet har en förklaring:
– Det har att göra med röstresultatet.

Henrik Schmidt/DT