Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han blir blåst på fibernätet

Falu Stadsnät gav fastighetsägarna i Krondiket ett erbjudande om fibernät och Leif Proos på Dikarbacksvägen anmälde intresse.
Men något fibernät blir det inte för hans del har kommunen meddelat.

– Det är alldeles för dyrt att gräva till min bostad, fast det bara är knappt hundra meter till elskåpet, säger Proos.
– Det är 95 meter från elskåpet till Proos tomtgräns och det kostar kommunen 95 000 kronor att gräva ledningen. Och det pris Proos ska betala för installationen är 20 000 kronor. Kommunen skulle gå back med 75 000 att gräva fram en ledning till honom, säger Bertil Dikman, projektör på Falu Stadsnät.
– Men kan han få flera hushåll med sig som bor efter gatan, så gräver vi gärna. Det är förberett för cirka tio fibernät till från det där elskåpet, fortsätter Dikman.

Det är just där problemet ligger: för få hushåll i Krondiket har anmält intresse för att kommunen åtminstone ska gå jämnt upp i kostnad för installationen.
Leif Proos har verkligen hamnat i kläm, det finns fibernät på flera gator i Krondiket men på gatan där han bor har intresset varit svalt för denna typ av internetuppkoppling.
– Jag tycker det är amatörmässigt skött av Falu Stadsnät, man måste titta på sikt vilken betydelse en fibernätsuppkoppling har för folk. Just nu är det många äldre som bor här och kanske inte har intresse av detta, men om 10–15 år har vi ett generationsskifte och då kommer efterfrågan att vara helt annorlunda, säger Leif Proos.
– Förmodligen har många fastighetsägare dragit sig för kostnaden som är 20 000 kronor (med rotavdrag 17 500). Men på två-tre år har man igen den kostnaden, eftersom det går att ta både internet, kabel-tv och telefoni genom fibernätet och det får man för cirka 300 kronor i månaden. Betalar man separat för dessa tjänster så blir det 800–900 kronor. Men jag vill påpeka att jag inte är ute efter grannarnas ställningstagande, de får naturligtvis göra som de vill. Fibernät ska jag ha ändå, även om grannarna inte vill ha det.

– I maj skickade jag en skrivelse till kommunalrådet Jonny Gahnshag om det här, men har ännu inte fått något svar. Man känner sig maktlös, säger Proos.
Och något bidrag för sitt fibernät kan Leif Proos heller inte räkna med, då måste han bo på landsbygden.
– Det kan tyckas konstigt att Linghed har fibernät, men inte i Falun. Men så kan det vara ibland och i exempelvis Bodarna i Bjursås har 50 av 60 villaägare fibernät. Men där var det stort intresse och man var inte beroende av grannarna för att få det inkopplat, säger Bertil Dikman.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se