Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han bytte L mot C: "Vi kan bli ett fantastiskt land om vi bara satsar"

Fredrik Adolphson hade så sent som i september i fjol den framträdande posten som FP-ordförande i Falu kommun och det väckte en hel del uppmärksamhet i media när han avgick. Nu har han klivit in i centerpartiet.

Han beskriver sig som en gammal Westerbergare, dåvarande folkpartiledaren, och han kom i kontakt med folkpartiet 2006 och engagerade sig på allvar 2010.

LÄS MER: "Borgerlig kannibalism i Alliansen"

– Engagemanget har följt med mig, kan man säga, på min mammas sida var det många som var frisinnade som man sade och även en del som var engagerade i frikyrkorörelsen. Innan KD bildades sympatiserade man ofta med folkpartiet. På pappas sida var de bönder från Norrbotten.

Politiskt kan Fredrik Adolphson även skriva under på en del av de grundläggande socialdemokratiska värderingarna.

– Men jag upplever att mer av ett pampvälde levt kvar i S och jag som vill rösta enligt min egen övertygelse skulle nog åka ut bakvägen fort som ögat i det partiet. Förutom att jag absolut inte är socialist.  

Han tröttnade alltmer på Björklund som Fp-ledare. 

– Framförallt att han inte skrev under på beprövad forskning inom skolpolitiken. Det blev omöjligt för mig att hantera både som politiker och yrkesman/lärare. Björklund gick inte ens med på att utvärdera tiden med tidiga betyg innan han ville införa betyg i ännu tidigare åldrar. Jag hoppades på Birgitta Ohlsson, tidigare EU-minister, som efterträdare men så blev det inte. Björklund valdes utan motkandidat. Igen.

En avgörande punkt blev när han valdes som en av fp-ledamöterna från Dalarna till partiets landsmöte 2015 men kände att han inte kunde ställa upp och rösta på Björklund.

– Jag skulle ju representera partiet inte mig själv. Och landsmötena är intressanta men det blev en samvetsfråga att tvingas rösta mot min övertygelse och jag deltog aldrig.

Han har skärskådat centerpartiet och mött Joakim Storck C-kommunalråd i Falun och en del av sina nya partikamrater.

– Det känns inte som vi måste vara eniga i alla frågor. Jag anser fortfarande i motsats till Centerpartiet att en statlig skola som L också anser är det bästa. Hittills har jag inte hört några argument som övertygat mig om motsatsen. Men jag är desillusionerad över skolpolitiken överhuvudtaget och nöjer mig med att jobba som lärare. Någon annan får driva skolfrågorna politiskt. Däremot är jag mycket intresserad av ekologiska frågor. Och det finns en grön liberalism inom centern. Centerns inställning i flyktingsituationen är också mer lik min egen.

LÄS MER: Fredrik Adolphson lämnar FP

Han tror på att förstatliga skolan men inte vården där ser han gärna fler privata entreprenörer.

– Sjukvården går utmärkt att privatisera i större uträckning, en liberal grundprincip är att vinster inte är dåligt, det är det förluster som är dåligt. Kan man minska köerna och knyta duktigt folk till sig ser jag inga problem med fler privata utförare i vården. Men i skolan vill jag se en statlig huvudman och fler utförare. Det finns så få saker att tjäna pengar på i skolan, det är färre personal, mindre lokaler, sämre mat och mindre idrott och inget av det är bra.

– Jag har alltid sagt att när det gäller skolpolitiken står jag lite till vänster. Det fria skolvalet leder till segregation. Forskningen är tydlig kring hur blandade klasser med starka och svaga gör att de svaga klarar sig bättre genom draghjälp från de starka medan de starka klarar sig i alla system. Jag vill inte ta bort det fria skolvalet helt men begränsa det. Annars blir det så att alla duktiga elever samlas i skolor i innerstan och alla som kommit in i svenska skolan senare som många invandrare samlas i kranskommunerna.

Det är en del av Sveriges historia och utveckling att vi skapat ett skolsystem som gett många en chans, betonar han.

– Men nu måsta vi ta i av bara tusan när det gäller allt från utbildning till bostadsbyggande för att klara flyktingpolitiken, låna massor av miljarder och byggs bostäder. Staten måste också gå in annars bygger ingen i mindre kommuner som Norberg.

Han betonar också att skolan är en kärnfråga för en kommun "inte VM".

– Men jag ser de där hopptornen varje dag jag cyklar till jobbet. Det är frustrerande.

När det gäller flyktingpolitiken har han länge tittat på Annie Lööf och centern och känt sig mer hemma där.

Liberalism är att bejaka invandringen, det är steg ett, säger han, och betonar att steg två är att se till att ta hand om dem som kommer hit och ta reda på var finns det platser, titta på hur resultaten ser ut och se till att man tar tillvara på begåvningarna.

Vi måste göra något. Historiens dom kommer att bli hård över oss, säger han.

– Ta tidigare övergrepp som förintelsen eller folkmordet i Rwanda - historiens dom blev hård. Vi riskerar att dömas hårt igen av framtiden om vi inte agerar i flykting- och miljöfrågorna där larmrapporter kommer tätt.

Läs hans blogg

Läs mer nyheter från Falun

Fler som bytt parti