Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han dokumenterar kulturarv i förändring

Annons

Han skulle kunna beskrivas som fäbodmissbrukare.

När han avslutade dokumentationen av Floda sockens fäbodar kände han nämligen en form av abstinens.

Därför har Bengt Erkers nu också dokumenterat 28 Gagnefsfäbodar, vilket resulterat i 22 nya böcker om ett kulturarv i förändring.

Bengts fotodokumentation av Flodafäbodarna resulterade i elva böcker om totalt 18 fäbodställen.

– Det är bland det roligaste jag gjort och när böckerna var klara kändes det tomt, berättar han.

Det ledde till att han fortsatte med fäbodarna i grann­socknen och han är nu klar med en ögonblicksskildring – en tidsbild – av fäbodarna i hela kommunen.

– Att komma in på ett flera hundra år gammalt gårdstun, få sätta sig på trappen och över en kopp kaffe njuta av omgivningarna och försöka föreställa sig de människor och den aktivitet som förr rått på gården är för mig en närmast religiös upplevelse. Där kan jag känna historiens vingslag, förklarar han.

Att han inledde sin dokumentation berodde på att han kände ett visst vemod över hur snabbt flera hundra år gamla kulturmiljöer var på väg att och kunde omvandlas till moderna sportstugeområden.

– Men fortfarande finns det fäbodar som åtminstone delvis och byggnadsmässigt ser ut som de gjorde för flera hundra år sedan, säger han och visar några flyg­bilder över fäbodmiljöer.

Han kommer att ta upp beställningar och sälja böcker till intresserade, men han betonar att han under inga som helst omständigheter kommer att bli rik på sitt fäbodprojekt.

– Min är mina upplevelser och dokumentationsarbetet i sig som utgör min drivkraft, säger han.

Han har tidigare genomfört andra fotodokumentationsprojekt och för sin fäbod­dokumentation tilldelades han år 2011 Gagnefs kommuns kulturpris.

Är det någon som tror att han nu kommer att ägna sig åt något helt annat?

– Nja, jag har redan börjat dokumentera Leksands fäbodar och har snart besökt alla i den södra socken­delen.

Kent Olsson
kent.olsson@dt.se