Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han dömdes för brott mot griftefriden och kan vara fri om två månader

Annons

Mats Alm döms till ett år och sex månaders fängelse för brott mot griftefriden.
Tingsrätten anser honom överbevisad om att ha flyttat sin sambo Linda Chens döda kropp till platsen i Norr Bertilsbo, där kroppen hittades, och täckt över den med grenar.

Då det inte är visat att han vållat hennes död ogillar tingsrätten skadeståndskraven. Men Alm ska betala avgift till brottsofferfonden.
Domstolen anser att Mats Alm vet betydligt mer om omständigheterna kring Linda Chens död än han velat berätta om. Men åklagarna har inte bortom allt rimligt tvivel lyckats styrka att han uppsåtligt eller av oaktsamhet orsakat hennes död, säger domen. Han kan därför inte dömas för mord, dråp eller vållande till annans död.

Brott mot griftefriden

För brott mot griftefriden är föreskrivet fängelse i högst två år.
Alm har genom sitt agerande med kroppen visat avsevärd brist på respekt för den avlidna och stor hänsynslöshet mot hennes anhöriga, anser Falu tingsrätt.
De anhöriga fick under lång tid sväva i ovisshet om vad som hänt henne och fick inte möjlighet att ta ett värdigt farväl.


Vet inte varför

Straffvärdet är därför högt, säger rätten, som fastslår det till ett år och sex månader.
Mats Alm lider inte av någon allvarlig psykisk störning. Någon annan följd än fängelse kommer inte ifråga.
I domskälen skriver tingsrätten att erfarenheten talar för att den som döljer en död människokropp har något med personens död att skaffa.
Men det räcker inte för att fälla för mord eller dråp.
I Linda Chens fall har utredningen bara i grova drag gett besked om tidpunkten för dödsfallet. Det mesta talar för att hon avled i nära anslutning till försvinnandet på kvällen den 1 augusti. Utredningen har inte heller gett svar på var dödsfallet inträffade eller varför. Det sista är den största och avgörande bristen i utredningen, skriver tingsrätten.
Det finns teoretiskt tänkbara motiv till att Alm skulle ha dödat Linda Chen, till exempel att hon ville avsluta förhållandet och han ville få ut ekonomiska fördelar av testamente och livförsäkring, anser tingsrätten. Men det blir bara spekulationer, menar rätten.


Inte entydigt

Det är fullt tänkbart, enligt rätten, att han använt våld mot Linda Chen och oavsiktligt skadat henne så allvarligt att hon avled. Men man kan inte bortse från andra möjliga dödsorsaker, sjukdom eller självmord.
Alm kan då av rädsla för att bli anklagad för hennes död ha dolt kroppen, menar rätten.


Inte entydig

En fråga som inte heller besvarats i utredningen är varför han återvände till platsen där kroppen låg. Det var hans avslöjande var kroppen fanns som gjorde att han blev anklagad för mord.
Tingsrätten anser att det mesta talar för att han återvände för att, med en uppdiktad historia om kidnappning, kunna avslöja var kroppen fanns utan att själv bli misstänkt.
Men utredningen är långt ifrån entydig, skriver tingsrätten.

SYLVIA KJELLBERG
023-475 92
sylvia.kjellberg@daladem.se