Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han fick syra i ögonen

Han såg att något var fel med det beställda batteriet – ­sedan såg han inget mer.
– Det exploderade och jag fick batterisyra i ögonen, berättar Per-Åke Jonsson.

Annons

Nu – efter en operation samt behandling – har han till viss del återfått synen och uppmanar alla batteriförsäljare och verkstäder att se till att ha ögonduschförpackningar hemma. Det var i somras som Per-Åke Jonsson, i dagligt tal kallad ­Pelle, skulle hämta ett beställt batteri i en butik i en Dalakommun.
– Expediten fyllde på ­batteriet och satte det på disken.
– Jag vek upp locket för att kontrollera så att det var i ordning, berättar han.

– Jag såg direkt att något var fel, att batteriet hade svällt och en tiondels ­sekund senare exploderade det och jag fick batterisyra i ögonen.
– Jag ropade på vatten och blev inledd i en toalett, där jag fick skölja ögonen, fortsätter han.

Pelle säger att han blev panikslagen, men att han ändå uppmanade butikspersonalen att ringa ambulans.
Han fördes direkt till Falu lasarett och har sedan dess opererat vänster öga och fått båda ögonen behandlade.
Nu, drygt två månader ­efter olyckshändelsen och efter fem veckors sjukskrivning, är han tillbaka på ­jobbet vid Gagnefs kommuns samhällsbyggnads­enhet.
– Jag har återfått synen på höger öga, men ser fort­farande som i dimma med vänster öga. Först om två år vet jag om jag får några bestående men, berättar han.

Ännu är ansvarsfrågan ­inte utredd och Pelle för ­diskussioner med både försäkringskassan och flera försäkringsbolag.
– Men jag vill berätta om det jag råkade ut för i syfte att varna andra och i hopp om att alla som handlar med ­eller hanterar batterier ska ha ögonduschförpackingar hemma. Det kan ­rädda synen om olyckan är framme, säger Per-Åke Jonsson.

Kent Olsson/DT