Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Han har missbrukat sin ställning”

Annons

– Han har missbrukat sin ställning. Det säger Mikael Rosén (M) om Daniel Riazat (V) efter det omtalade skolbesöket.

Att som ordförande i skolnämnden besöka en skola och prata värdegrund är en sak, betonar Rosén.
– Att peka ut ett speciellt parti är en helt annan sak. Då agerar man som en politiker på skolbesök och för det finns det en tydlig policy, säger han.
Och den policyn kom till efter att Riazat kritiserat Nationaldemokraternas agerande när de besökte en skola, säger han.

Och policyn gäller inte bara politikerbesök inför val?
– Nej, inte alls.

Riazat var tydligen ombedd av rektorn att prata värdegrund nu senast i Sundborn?
– Pratar man värdegrund talar man om alla människors lika värde rent allmänt. Man pekar inte ut något enskilt parti. Sedan får var och en dra sina egna slutsatser.

Hur der du på kritiken mot Riazts jobb som ordförande i skolnämnden som S- och MP fört fram?
– Flera av oss i oppositionen har också fört fram den kritiken i olika sammanhang. Hans jobb är att leda och företräda skolnämnden och skolförvaltningen tillsammans med förvaltningschefen: skolchefen. Det är ett jättebekymmer att nämnden röstade ner ordföranden - Riazat - när det gällde skolbudgeten där gymnasieskolan har ett minus på 30 miljoner vilket kräver stora omflyttningar och tuffa beslut, säger han.

Förvaltningschefens förslag grundade sig på det beslut som klubbades i fullmäktige där vänstern lämnade ett eget budgetförslag som röstades ned.

Har Riazat motarbetat fullmäktigebeslutet?
– Det handlar om att han ska leda det jobbet. Han skulle ha bett om förslag för att följa det men han ville inte utan ville i stället be fullmäktige om mer pengar.
– Han får betalt för att är att leda jobbet efter fullmäktiges instruktioner. Annars ska han lämna sitt uppdrag.

Kristina Vahlberg