Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han har tekniken i sina händer - bokstavligen

På mindre än fem minuter så suddade dalabon Deeped Niclas Strandh ut gränsen mellan teknik och människa ytterligare lite - genom att injicera ett chip i sin hand.

Deeped Niclas Strandh har alltid pysslat med teknik och föreläser om digitala trender och sociala medier. Nu har han tagit ytterligare ett steg i den digitala riktningen.

Varför har du injicerat in ett chip i handen?

– Första anledningen är egentligen för att det går. Att stoppa in ett chip i handen har tidigare varit "oh, framtiden". Men nu plötsligt kan man göra det i Sverige. Det är skojigt att göra saker som är galna när det kommer till digitala saker.

– Den andra anledningen är att jag ser det digitalt och det analoga som sammansmält. Mycket av mina vänner och sociala liv bygger mycket på digitala kontakter som blir i sin tur blir analoga till exempel, förklarar han.

Chipet, av sorten RFID/NFC-chip, finns annars i exempelvis hotellnycklar, vissa låsmekanismer och till och med i busskort. Så varför inte i en hand, undrar därför Strandh.

– Varför skulle man inte kunna ha ett chip i handen som bär den digitala informationen som kanske behövs framöver för att låsa upp lås och sådana saker?

– Många tycker det är konstigt att man får för sig att göra så här. Men samtidigt så är det inte så länge sen som vi tänkte att vi inte kunde ha en mobiltelefon. Och i dag går 95 procent av befolkningen runt med en mobiltelefon på sig jämt.

Med hjälp av en piercare som sysslar med implantat i kroppen, så har han säkrat att chipet inte kommer vandra i kroppen under årens lopp. Chipet i sig är 12 millimeter stort och finns i ett speciellt hölje i handen. Hela proceduren tog mindre än fem minuter.

– Det krävs 65 kilo direktträff för att glaset skulle gå sönder, men träffar den vikten handen så har man nog större problem än själva chipet i sig går sönder kan jag tro.

I dag finns runt 150-200 personer som har ett chip i kroppen. Och reaktionerna har varit blandade, menar han. Alltifrån att människor varit förstående till att tycka att det är helt idiotiskt.

– "Du kommer bli övervakad" har några sagt, men att gå runt med en telefon är nästan hundra gånger mer övervakning, säger Deeped Niclas Strandh.

Själv tycker han om diskussionen och hoppas på ännu fler reaktioner.

– Jag hoppas på många diskussioner där man kanske funderar över vart människan och tekniken är på väg. Vad kommer vara människa om femton år? Kommer vissa delar vara maskinellt framställda?

Vad kan du göra med chipet i dag egentligen?

– Just i dag kan jag inte göra särskilt mycket egentligen. Rent teoretiskt går det men just nu har jag mest lagt in ICE-information med blodgrupper och sånt jag annars inte kommer ihåg.

Det är ett mer avancerat chip än det som används på djur som numera finns inplanterat i hans underhudsfett på vänsterhanden. Och är det något han tror på i framtiden, så är det att ännu fler kommer att göra samma sak.

Till exempel tror Strandh att låsföretag kanske ser efterfrågan och användningen av externa chip snart.

– Jag är en positiv till en teknisk utveckling, som vi har kontroll på, förklarar han och drömmer sig bort om chipet:

– Sen vore det fantastiskt att kunna ha det internetkopplat - fast det är nästa steg.