Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han hoppar för världsrekord

Han turnerar världen runt med sin motorcykel. Med en mobil ramp och landningsbana får freestyleåkaren Fredrik ”Frog” Berggren publiken att hålla andan när han gör volter på hög höjd. Ikväll siktar han mot världsrekord tillsammans med 17 andra åkare i centrala London och försöket kan följas globalt.


Som enda representant från Sverige deltar Fredrik Berggren från Borlänge i eventet där 18 mc-åkare från Storbritannien, Spanien, Italien, Frankrike, Belgien och Tyskland ska göra en bakåtvolt i tät formation.På tisdagen stod han redo att packa väskan och flyga till England dagen därpå, efter en kort visit på hemorten. I fredags kom han från Abu Dubai.

– Jag kör shower där de vill ha mig, säger Borlängeåkaren som började köra motocross 1990.
– 2000 körde jag sista tävlingen, sedan började jag med freestyle. Det kom större och större från USA, jag tyckte att det var en kul ny grej och provade. Sedan 2004 har jag livnärt mig på det.
Som freestyleåkare arrangerar han shower och kör själv. Scenen är mobil och fraktas med. Han startar från en uppbyggd ramp och landar på en specialbyggd släpkärra. Här har han en två meter lång platta, sedan sluttar banan mot marken.

Nitro Cirkus arrangerar världsrekordförsöket som sänds live på Folkets hus och Parkers biografer i samband med premiären på ”Nitro Cirkus: The Movie 3D” på torsdag kväll. Förarna har torsdag på sig att öva ihop. Än vet inte Fredrik riktigt hur hoppet på O2 Arena i London kommer att se ut.
– Men vi ska försöka få alla 18 upp-och-ner i luften samtidigt, avslöjar han.

Eventet livestreamas till 500 biografer i alla världsdelar.
Nitro Cirkus är en amerikansk realityserie från Universal Pictures som visar farliga stunts bland annat.
Fredriks far och syster har bokat biljetter i Norrköping, som är Fredriks gamla hemstad. Till Borlänge kom han för sex år sedan och hit till Milsbo återvänder han mellan sina turnéer.
Fredriks mamma avstår från att se hoppet live.
– Jag tror hon sett två av mina föreställningar på elva år, säger Fredrik och erkänner att hans anhöriga är oroliga när han hoppar. Han brukar sms:a hem så snart han står stadigt på marken efter en show. Det har hänt att han missat...
– Många gånger, man kan missa direkt i luften och landa på ryggen, på en arm - men det märker man, ler han men tillstår att risken att skada sig alltid finns.

– Jag har brutit 18 ben i kroppen...
Under ett hopp 12 meter upp i luften hinner han tänka en del, medger han. Mest är han koncentrerad på tricket, men ibland hisnar han till.
– Om något känns fel, om man tabbar sig lite.
Nästan alla som håller på med sporten skadar sig någon gång, konstaterar han lugnt. Men han tränar mycket och har olika skydd, crosstövlar, nackskydd - och en airbag, krockkudde i framkanten på landningsrampen som löser ut om han skulle störta mot stålställningen.

Standardhoppet är 21 meter långt och den sträckan behöver man för att hinna göra volter med cykeln, förklarar han. Han har uppvisningshoppat i Dalarna, bland annat över ån i Falun och på Insjödagen, men ikväll är det London som står på programmet.

Lena Relte

Världsrekordförsöket sänds live på biografer runtom i världen, men visas inte i Dalarna. Däremot kommer DD att kunna visa filmklipp på webbsidan efter hoppet, på fredagen, levererade från filmbolaget Universal Pictures.