Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han kan bli bäst i Sverige

De flesta runt om i Vansbro känner väl igen Peter Hansson, det är han som kommer med alla räkningar. Men trots detta har hans kunder nominerat honom när det är dags för Hemmets Journal att utse Sveriges bästa brevbärare.
– Det är lite kul, konstaterar Peter Hansson.

Han blev inte så lite överraskad Peter Hansson när han fick beskedet om att han blivit nominerad som Sveriges bästa brevbärare.
– Jag har jobbat som brevbärare i 25 år och detta var verkligen en överraskning, samtidigt är det ett kvitto på att några tycker att jag gör ett bra jobb, säger Peter Hansson.
Vem som nominerat honom har han ingen koll på, det kan vara vem som helst som står för det.
Efter 25 år som brevbärare kan han se tillbaka på en tid där förändringar har skett i stor omfattning. När han började jobba som lantbrevbärare hade de pengar med sig och tog dessutom mot betalning för olika tjänster.
– Särskilt när det var pensionsdags var det många som mötte upp och skulle ha pengar, på många ställen skulle det bjudas på kaffe och dopp, så vissa dagar blev det lite väl mycket, minns Peter Hansson.
Klassiska historier om brevbärare är att de blir bitna av hundar och har barn lite runt om i bygden och för Peter Hansson stämmer det till viss del.
– Några barn har jag inte, men däremot har jag blivit biten ett par gånger av hundar, en gång när jag skulle stoppa ner post i ett brevinkast och en gång blev jag attackerad när jag cyklade med post.
Förr var det mycket mera brev som skulle delas ut, men det har minskat påtagligt och följden har blivit att distrikten som de ansvarar för har blivit större och det är färre som jobbar som brevbärare.
– Däremot märks det en viss ökning med paket, det verkar som det blir fler som handlar på postorder och via Internet.
Även om han nu inte skulle bli Sveriges bästa brevbärare så konstaterar han att bara att bli nominerad var kul.
– Även om det är cirka 100 brevbärare som är nominerade, så är det hedrande.Sven Thomsen/DT