Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Han ska frikännas”

Micael Jerkgård sköts till döds från nära håll.
41-åringen hävdar att skotten avlossades i nöd­värn – och vill nu bli frikänd.
– Min klient är den enda som kan berätta vad som har hänt, säger hans försvarsadvokat Roger Häggquist.

Annons

I dag hörs han i Uppsala tingsrätt.
Den 24 mars anlände Morabon Micael Jerkgård till 41-åringens bostad.
Av vad som framgått i tidigare förhör, ville 41-åringen konfrontera honom – eftersom att de ska ha hamnat i en konflikt med varandra. De lämnade bostaden i en bil. Bara 41-åringen kom tillbaka.

Han har erkänt att han sköt ihjäl Micael Jerkgård vid en vändplats i skogen i Örsundsbro, men hävdar att det skedde i nödvärn efter ett tumult under konfrontationen. I förhör har 41- åringen sagt att de båda slet 41-åringens vapen ur händerna på varandra, innan skotten gick av.

Och enligt advokaten är planen klar:
– Alla är relativt överens om händelseförloppet, förutom vad som hänt vid den här vändplanen i skogen. Det är egentligen bara min klient och Jerkgård som varit närvarande. Min klient är den enda som kan berätta vad som har hänt, säger 41-åringens advokat Roger Häggquist och fortsätter:
– Vårt huvudyrkande är att han ska frikännas från ansvar, då det skett i nödvärn.

När den rättsmedicinska rapporten visades upp i går framgick det att Micael Jerkgård avlidit av tre skott – varav åtminstone ett kom från nära håll. Kammaråklagare Anne Sjöblom har åtalat 41-åringen för mord:
– Om han har tagit sitt vapen från Jerkgård så är han ju inte i nödvärn längre. Vi tror också att det är en konstruerad uppgift.

Hans advokat menar att bara 41-åringen och offret vet vad som kan ha hänt.
– Det där blir något att ta i pläderingarna. Men även om rätten bara skulle titta på 41-åringens egna uppgifter och tro på dem, vilket vi menar att man i första hand inte ska göra, så är inte det heller är en nödvärnssituation enligt lagen, säger Anne Sjöblom.

I dag ska 41-åringen höras i rätten. Dessutom kommer den 57-åriga man från Dalarna, som åtalats för att ha kört kroppen från Uppland till Orsa, och grävt ned den i en bod, att höras. 57-åringen har erkänt gärningen, men hävdat att han blivit hotad till att genomföra den. Enligt åklagare Sjöblom är inte heller uppgiften om hotet trovärdig.
– Han har haft så många möjligheter att kliva ur det här, säger hon.
Jesper Eriksson/DT
jesper.eriksson@dt.se