Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Han ska frikännas”

Micael Jerkgård sköts till döds från nära håll.
41-åringen hävdar att skotten avlossades i nöd­värn – och vill nu bli frikänd.
– Min klient är den enda som kan berätta vad som har hänt, säger hans försvarsadvokat Roger Häggquist.

I dag hörs han i Uppsala tingsrätt.
Den 24 mars anlände Morabon Micael Jerkgård till 41-åringens bostad.
Av vad som framgått i tidigare förhör, ville 41-åringen konfrontera honom – eftersom att de ska ha hamnat i en konflikt med varandra. De lämnade bostaden i en bil. Bara 41-åringen kom tillbaka.

Han har erkänt att han sköt ihjäl Micael Jerkgård vid en vändplats i skogen i Örsundsbro, men hävdar att det skedde i nödvärn efter ett tumult under konfrontationen. I förhör har 41- åringen sagt att de båda slet 41-åringens vapen ur händerna på varandra, innan skotten gick av.

Och enligt advokaten är planen klar:
– Alla är relativt överens om händelseförloppet, förutom vad som hänt vid den här vändplanen i skogen. Det är egentligen bara min klient och Jerkgård som varit närvarande. Min klient är den enda som kan berätta vad som har hänt, säger 41-åringens advokat Roger Häggquist och fortsätter:
– Vårt huvudyrkande är att han ska frikännas från ansvar, då det skett i nödvärn.

När den rättsmedicinska rapporten visades upp i går framgick det att Micael Jerkgård avlidit av tre skott – varav åtminstone ett kom från nära håll. Kammaråklagare Anne Sjöblom har åtalat 41-åringen för mord:
– Om han har tagit sitt vapen från Jerkgård så är han ju inte i nödvärn längre. Vi tror också att det är en konstruerad uppgift.

Hans advokat menar att bara 41-åringen och offret vet vad som kan ha hänt.
– Det där blir något att ta i pläderingarna. Men även om rätten bara skulle titta på 41-åringens egna uppgifter och tro på dem, vilket vi menar att man i första hand inte ska göra, så är inte det heller är en nödvärnssituation enligt lagen, säger Anne Sjöblom.

I dag ska 41-åringen höras i rätten. Dessutom kommer den 57-åriga man från Dalarna, som åtalats för att ha kört kroppen från Uppland till Orsa, och grävt ned den i en bod, att höras. 57-åringen har erkänt gärningen, men hävdat att han blivit hotad till att genomföra den. Enligt åklagare Sjöblom är inte heller uppgiften om hotet trovärdig.
– Han har haft så många möjligheter att kliva ur det här, säger hon.
Jesper Eriksson/DT
jesper.eriksson@dt.se