Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han tar över Vinterfest nästa år

Annons

Kultur Här är den konstnärlige ledaren för nästa års Vinterfest: Torleif Thedéen.
– Superkul! säger cellisten som egentligen bestämt sig för länge sedan för att aldrig ha en egen festival.
– Nej, det var ett medvetet beslut. Men det här är ett idealiskt format och tillfälle.

Torleif Thedéen har medverkat i Vinterfest tre gånger tidigare, och han tycker om festivalen som samlar världskända kammarmusiker som får spela i både klassiska konsertlokaler och mer ovanliga, med en intim känsla.
Själv fick han sitt internationella erkännande efter att år 1985 ha vunnit tre av världens mest prestigefyllda cellotävlingar. Sedan dess har han turnerat över jordklotet och spelat med bland andra London Philharmonic Orchestra, Moskvafilharmonin och Tokyo Symphony Orchestra. Han är även professor vid Kungliga danska musikkonservatoriet och Musikhögskolan Edsberg samt sitter i Kungliga musikaliska akademien.

Han beskrivs som omtyckt och som en mentor för många kollegor. Men vilken prägel han kommer att sätta på Vinterfest 2014, och hur hans konstnärliga ledarskap kommer att skilja sig från Martin Frösts, det kan han inte riktigt svara på.
– Det är en svår fråga. Jag vet ju inte hur man ur ett publikt perspektiv uppfattar en festival. Jag tycker att det som präglar en festival alltid är det senaste stycket som spelats, den senaste musikaliska upplevelsen. Det kommer att bli en massa fantastisk musik av fantastiska artister – om det är präglat av mig eller inte vet jag inte, säger han.

En rad namn är redan klara – allesammans vänner till Torleif Thedéen. Temat är också uttänkt:
– Varma källor, eller hot springs. Det ska representera olika heta inslag. Det finns många sätt att tyda det på – det kan finnas en vårtouch på det också, säger han.
Till tioårsjubileet 2015 är Martin Fröst tillbaka som konstnärlig ledare för Vinterfest.

Jennie-Lie Kjörnsberg