Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han tar på sig papparollerna

Johan Ryno, 27, var talangen som turnerade runt i Hockeysverige och inte riktigt hittade rätt.
I Leksands IF har han landat – här berättar LIF-stjärnan om: Succén, att vara lagfarsa och känslan att bli barnpappa.
– Det är skönt att få en trygghet och att trivas utanför isen, säger han.

Eftermiddagsträningen är precis över.
Johan Ryno kliver av isen och kan lugnt konstatera att Leksands IF studsat tillbaka och är vinnare igen.
Efter två förluster vände laget tillbaka ett 1–2-underläge mot Luleå till seger i förlängning.

– Vi jobbar väldigt hårt för att inte komma in i förlustsvackor. Det var en egenskap vi byggde upp under förra året. Det är lätt att man blir kvar där. Vi jobbar väldigt hårt för det där varje dag, säger han.
Många trodde nog att kedjekamraten Jacob Blomqvist avgjort matchen – men efter videogranskning ansågs att pucken aldrig passerat mållinjen.
– Vi trodde vi nog också att det var mål då. Men, när man inte kan se om pucken är inne blir det svårt att döma mål.
I stället klev Johan Ryno fram och avgjorde med sitt sjunde mål för säsongen, och 25:e poäng (sjua i totala poängligan).

Tillsammans med kedjekamraterna har de svarat för 64 poäng så här långt och är därmed en av seriens hetaste kedjor.
– Det har fungerat väldigt bra. Vi får ju stort förtroende, mycket istid och tid i powerplay. Vi har rollen att producera och då är det skönt att vi kan göra det och bidra till att laget vinner.
Ryno har tagit stort ansvar och har lett laget under hösten.
– Kroppen känns bra och jag har bra ork på matcherna. Jag vill bara att det ska vara match varje dag. Det är roligt att spela matcher speciellt när det funkar bra och vi vinner.

Leksandstränaren Andreas Appelgren:
– Ryno har varit ruggig. Nu gör han mål och poäng, men det som är ännu roligare är att han backcheckar hårdast i laget. Jag tycker han är en av seriens absolut bästa forwards och det kommer han att vara resten av säsongen.
Själv hyllar Ryno lagkamraterna.
– Jag och ”Jacke” har spelat ihop nästan hela säsongen. Vi trivs bra på isen och utanför också. Det är kul när Micke (Johansson) kom in med oss igen. Vi började ju säsongen ihop, sedan flyttades vi isär. Men, det fungerar bättre nu än förra gången vi spelade i samma kedja.

Varför fungerar det bättre nu?
– Jag vet inte vad jag ska säga? Vi kanske har lärt oss varandra lite. Jag och Micke är ganska lika. Båda vill ha ganska mycket puck. Vi har hittat ett sätt att låta varandra ha pucken och när vi väl har den så kan man leta ytor i stället. Det är smådetaljer.

Det är inte bara på isen det rullar på för Johan Ryno, utan även privat.
Tillsammans med sambon har han en ”Ryno Junior” på gång.
– Vi är i sjätte månaden beroende på hur man räknar. Det är dags i mars i alla fall. Det är fantastiskt roligt och det känns som om det är en ny fas i livet. Jag ser fram emot det jättemycket.

Det är några i laget som redan är pappor, har du fått några råd?
– Nej, inte ännu. Men, det kommer väl kanske.
Från att ha haft åtta klubb adresser under sex säsonger har Ryno nu landat i Leksand i tre säsonger och kontraktet sträcker sig till våren 2015.
– Det är skönt att få en trygghet och att trivas utanför isen. Det är en förutsättning för att kunna göra det här bra under en längre tid tror jag. Självklart känns det skönt att allt rullar på runt omkring.

På fredagskvällen väntar dock ny match – Modo hemma i Tegera Arena.
– Jag tycker att vi gav bort matchen senast mot Modo. Jag tog en dum utvisning senast som de fick göra mål på. Så det är rejäl revanschlust här inför fredagen.

Markus Bäckström/DT