Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han vill bli kommunalråd

Han har varit fritidspolitiker i över 20 år. Vid senaste valet tänkte han satsa på landstingspolitiken, men blev oppositionsråd i Avesta kommun.
Nu känner sig Johan Thomasson (M) mogen för att bli kommunalråd.

– Jag har ju hållit på med politik betydligt längre än Lars Isacsson. Så det ska jag nog kunna klara av det. Vi Moderater har ju lett kommunen tidigare, säger han.
Det är tio månader till valet. Det märks, och Johan Thomasson säger att det kommer att märkas ännu mer.

Det är Moderaterna som har oppositionsrådsposten i kraft av att vara näst största parti i kommunen. Det innebär att Johan Thomas har en heltidstjänst, med 75 procent av kommunalrådets ersättning. Han har ett rum i kommunhuset, där han försöker att vara varje dag.

Majoriteten, S+V+MP, har 22 mandat i kommunfullmäktige. M har 9, C 3, Axel Ingmars lista 2, Folkpartiet 2, KD 1 och Sverigedemokraterna 2.
– Vi kommer att profilera Moderaterna nu när det är valår, säger Johan Thomasson. Men det är svårare i en kommun än i rikspolitiken. M och S står inte så långt ifrån varandra egentligen, i kommunpolitiken handlar det om konkreta problem som ska lösas. Det är inte så mycket politisk ideologi.
Men visst finns det skillnader.
Johan Thomasson vill driva frågor om kvinnors företagande, lagen om valfrihet och ekonomi.

– Vi vill ha ett tydligt ledarskap och vi kommer att tala om hur vi vill att kommunen ska ledas i framtiden. Jag vill göra det enkelt att vara Avestabo. Det ska vara lätt att välja skola och äldreomsorg. Regelverket är alldeles för krångligt och ställer man frågor är man besvärlig.
Projektet Avesta 2020 är brett förankrat i kommunen.
– Men ska vi bli 25 000 avestabor så måste vi bygga bostäder, säger Johan Thomas. Kommunen måste också bygga. Vi har lämpliga tomter, vi kan skriva ned kostnaderna och vi ska bygga i trä, inte betong.

Han tycker inte att kommunens politiska ledning är trovärdig när man säger sig satsa på fler kvinnliga företagare.
– Många kvinnor arbetar inom omsorgen, varför tillåter man inte dem att starta företagen genom att införa valfrihet inom omsorgen?
Johan Thomasson är inte ledamot i kommunfullmäktige, men som oppositionsråd har han yttranderätt. Han utnyttjar den dock inte så ofta.
– Jag pratar inte bara för att höra min egen röst, säger Johan Thomasson. Jag vill ha något vettigt att säga om jag ska gå upp.
Han trivs i kommunhuset men medger att det är frustrerade att sitta i opposition och att det kan kännas ensamt att vara oppositionsråd.

Han tycker att tjänstemännen är jättebra och att det politiska samarbetet i kommunhuset är väldigt mycket bättre än i landstingshuset.
– Om jag flyttar två trappor upp kommer Avestaborna inte att märka så mycket på kort sikt. Det är ett långsiktigt, träget arbete att förändra en kommun.
Men på lång sikt lovar han mer och mer valfrihet.
– Poängen är att även om kommunen fungerar bra skulle det kunna bli bättre om det fanns alternativ. Jag tror inte att skolan skulle vara så bra om vi inte haft friskolereformen.
Diskussionen om vinst inom skola och omsorg tycker han är överdriven.
– Eleverna bestämmer var de vill gå i skola. Tycker de att undervisningen är bra, så är det underordnat om det blir vinst. Det är inte fult att tjäna pengar.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se