Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häng med på Sveriges största klädbytardag

Byt till en ny outfit på "Sveriges största Klädbytardag", det är Naturskyddsföreningens slogan när de arrangerar klädbytardag i Rosa kyrkan i Falun den 18 april.
– Det här är ett bra sätt att värna om miljön och vi brinner för de här frågorna, säger Birgitta Johansson och Christine Riedwyl Gottberg hos Naturskyddsföreningen.

Det här är tredje året i rad som Naturskyddsföreningen på över 100 platser i Sverige arrangerar den här dagen.

Nytt för i år är att de nordiska grannländerna hakar på klädbytardagen den 18 april med flera ”events” på flera orter i Danmark, Finland och Norge samma datum.

I Danmark har man genomfört framgångsrika bytardagar under många år. ”Danske byttemarked” är ett socialt och kulturellt ”event” där folk över generations- och klassgränser kan mötas. Det handlar främst om att träffas, ha trevligt och att höja varandras livskvalitet. Att miljön sparas är ytterligare ett plus

– Alla vill ju ha nya kläder och det här är ett bra sätt att hitta något nytt och spännande, utan att belasta miljön, säger Birgitta Johansson.

Arrangemanget i Falun är ett samarbete med Hagströmska gymnasiet, en klass från Montessoriskolan, en grupp ungdomar från utbytesprojekt i Hubei/China och med fler frivilliga intresserade.

Så här går det till:

* Klädbytardag lördag den 18 april kl 11-15, inlämning torsdag och fredag samma vecka kl 17-19.

* Du tar med dig max fem fina och fräscha plagg, inga barnkläder. Även fina accessoarer och skor i nyskick tas emot.

* För varje plagg får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg.

* Det är helt gratis.

* Plagg som ingen väljer skänkar Naturskyddsföreningen till en lokal second hand-butik. Du får inte tillbaka kläderna.

* Elever från Hagströmska gymnasiet syr om kläder på plats. Ekofika finns att köpa, som åttondeklassare från Montessoriskolan serverar, bakat på ekologiska råvaror.

Under klädbytardagen 2014 genomfördes 102 arrangemang med 11 400 besökare som bytte cirka 32 500 plagg med varandra.

Förutsatt att de bytta plaggen ersatte inköp av nya plagg bidrog alla klädbytare med en enorm resursbesparing, nämligen 22 ton kemikalier, 122 ton koldioxid och 81 000 kubikmeter vatten.

– Många tycker det här är kul och framför allt ungdomar som hakar på retro-trenden, säger Christine Riedwyl Gottberg.