Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans utredning ska ge modernare jaktlagstiftning

Om ett par år, eller drygt det, kan den nuvarande svenska jaktlagstiftningen ha blivit modernare.
Håkan Larsson, som tidigare varit bland annat riksdagsledamot, har utsetts att utreda jaktlagstiftningen.
– Det är ett spännande uppdrag som ska bli intressant att ta itu med, säger han.

Bakgrunden till utredningen är ett regeringsbeslut från juli i år då det bestämdes att den nuvarande lagstiftningen på området ska ses över.
– Den nuvarande jaktlagstiftningen är på många sätt föråldrad, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) i ett pressmeddelande.
Uppdraget att sköta utredningen har alltså gått till Håkan Larsson. Förutom att han tidigare varit ledamot i Riksdagen har även arbetat som politisk chefredaktör på Östersunds Posten.

I egenskap av utredare ska han bland annat titta på möjligheten att undanröja den dubbla jakträtt som finns inom vissa delar av renskötselområdet samt överväga hur fjälljakten på statens mark långsiktigt kan tryggas.
Framförallt ska han se över den nuvarande svenska jaktlagstiftningen med syfte att få till stånd dels en modern sådan, med tydlig systematik och moderna bestämmelser för jakt, viltvård och djurskydd för de vilda djuren, dels ett förbättrat genomförande av Sveriges EU-rättsliga åtaganden. Lägg därtill att myndighetsansvaret för jakt och viltvård ska utvärderas.

Håkan Larsson är medveten om vikten av det uppdrag han har fått och som ska slutredovisas i december 2014, om drygt två år alltså:
– Jag vet hur viktigt det är med en väl fungerande lagstiftning och hur viktig jakten är för viltvården och landsbygden, säger han i det pressmeddelande, som skickades ut på torsdagen.
Eric Salomonsson
eric.salomonsson@daladem.se