Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är anledningen till att sex av tio svenskar lider på arbetsplatsen - "Verkligen beklagligt"

Koncentrationssvårigheter, trötthet, huvudvärk och försämrat minne. En majoritet på 61 procent känner av konsekvenser likt dessa på grund av en dålig ljudmiljö på jobbet, trots att rätt utrustning och lösningar skulle kunna undvika problemen.

Mer läsning för dig somär prenumerant eller Pluskund:

Så många straffas för dopning– stort mörkertal bland vanliga motionsidrottare

Se älgparkens söta tillskott –lagom till säsongspremiären

Mångadöms men långt ifrån alla betalar – mer om hur skadestånd fungerar

SÅ KÖPER DU PLUS

Det är många svenskar som lider av en dålig ljudmiljö på sina arbeten. Jabra är ett företag som arbetar med att utveckla och tillverka kommunikations- och ljudlösningar. I en ny undersökning från Jabra om svenskars användning av hörlurar samt upplevelse av arbetsmiljön säger 6 av 10 (61 procent) att de regelbundet eller ibland störs av bland annat kraftiga ljud och kollegors samtal på arbetsplatsen. Bland dessa är det främst ett problem för personer mellan 18 och 35 år, där så många som 76 procent svarar att de störs avljudmiljön på jobbet, jämfört med exempelvis 54 procent bland personer mellan 50 och 65 år.

En dålig ljudmiljö är inte bara irriterande utan det kan även vara orsak till att många mår dåligt på olika sätt. Det är hela 63 procent av dem som stör sig på ljudmiljön på arbetet som säger att de dessutom kan känna av konsekvenser i form av koncentrationssvårigheter, trötthet, kommunikationsproblem, huvudvärk, försämrat minne med mera. Här är det intressant att se att det finns stora skillnader beroende på vilka man frågar. Siffran är nämligen 53 procent för männen i undersökningen men hela 75 procent för de tillfrågade kvinnorna.

Även åldern kan spela in när det gäller att känna av dessa konsekvenser av en högljudd arbetsplats. Bland personer mellan 18 och 35 år är det så många som 79 procent som svarar ja på den frågan, medan siffran för 50- till och med 65-åringar är nere på 54 procent.

– Med tanke på hur stor del av livet de flesta av oss spenderar på arbetsplatsen är det verkligen beklagligt att så många drabbas av problem som en högljudd miljö kan skapa, säger Claus Fonnesbech, marknadschef på Jabra, i ett pressutskick.

Det finns många fördelar med modeller som exempelvis öppna kontorslandskap, men för att dessa fördelar ska väga över behöver arbetsgivare vara uppmärksamma på problemen och arbeta aktivt för att skapa en behagligare ljudmiljö med hjälp av rätt teknologi och arbetsrutiner.

För att förbättra ljudmiljön och stänga ute oönskade ljud finns en rad olika professionella hörlurar som skulle kunna vara en lösning på problemen. Men det är långt ifrån alla som har tillgång till dessa i dagsläget. På frågan om de hörlurar de använder på arbetet stänger ute oönskade ljud svarar endast 1 av 3 (31 procent) ja på frågan. 2 av 3 (69 procent) menar att deras vanliga hörlurar aldrig eller endast ibland stänger ute oönskade ljud.

Undersökningen genomfördes av PFM Research via en webbaserad enkät i maj 2017.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android