Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är rasen i kvalserien

Malmö skulle bara slå in en av de fyra matchbollarna 2008 – då rasade laget ihop.
Här är Bobo Simensens, 55, råd till Leksand:
– Ändra inte på rutinerna, då kommer det här laget att gå upp, säger den förre Malmötränaren.

Malmös jättesatsning, med namn som Jani Hurme, Ville Nieminen och Frank Banham, stod med ena benet i elitserien våren 2008.
Efter sex matcher i kvalserien hade laget skrapat ihop 15 poäng, samma summa som Leksand nu har, och skulle bara smasha in matchbollarna.

Då knöt sig allt.
– Vad jag kommer ihåg av det där? Jag minns att det var tufft. Det är mentalt jobbigt att spela i en kvalserie oavsett. Jag har gjort det ett antal gånger. Att ta det där sista steget, det är så små marginaler som avgör, säger dåvarande tränaren Bobo Simensen.
Hans lag började med att bränna hemma mot VIK, 1–2, åkte sedan till Mora och förlorade 4–5, och fick sedan bara oavgjort mot Rögle hemma.
Det bäddade för en rysare i Leksand i sista omgången.
– Det var sista chansen mot Leksand borta det året. Vi tog ledningen med 3–0, men då gjorde Rögle det där målet. Efter det rasade vi ihop totalt. När vi åkte på en förlust kände jag att spelarna började gömma sig. Då är det svårt.

Rögle snodde platsen och ett av de största rasen i kvalseriens historia var ett faktum.
– Vi hade ingen trygghet. Vi hade värvat en massa spelare före och under säsongen. Har du inte en stark stomme som tar tag i det här, då är du maktlös som tränare. Det måste komma inifrån gruppen. Finns det starka karaktärer i gruppen är det nåt helt annat.
Här ser Bobo Simensen stora skillnader från dåvarande Malmö och dagens Leksand.
– Vi hade en massa utlänningar. De brinner inte lika mycket för det. Leksand har trygghet i spelet och gruppen. Det finns en kamratskap, ser det ut som. De kan förlora en match, sedan kommer de tillbaka. Det hade vi aldrig i Malmö.
Simensen hyllar Salos lagbygge.
– För en gångs skull har de varit lite smarta. De har inte värvat en massa utifrån, och tagit in en massa dyra nyförvärv. De har litat på gruppen och får betalt för det nu. Det är svenska ledare och svenska som gäller i omklädningsrummet.

Hur ska man tänka när det ska slås in ”matchbollar”?
– Det är lätt att sitta och säga. Man har 22 individer. Men fortsätt att spela det spel man kommit överens om. Överdriv inte från tränarhåll och göra längre genomgångar. Ändra inte på rutinerna, då kommer det här laget att gå upp, säger Simensen och fortsätter:
– Jag är helt övertygad om att både Örebro och Leksand går upp i år. Jag är inte ett dugg imponerad av Timrå och Rögle. Det är dags att Leksand kommer upp nu.

Markus Bäckström/DT