Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här bedrivs fäbodbruk på gammalt vis


I ett starkt fäbodlag är ingenting omöjligt.
Det bevisas i Västtjärnslindan strax utanför Mockfjärd där man under 13 somrar har haft djur och bedrivit fäbodbruk på gammalt vis.
Här pågår även ett gemensamt bygge av en stuga som fastighetsägarna i fäboden kan använda till samvaro, bakning och övernattning.

En koskälla ljuder över den vackra fäboden Västtjärnslindan. Det är liv och rörelse längs fäbodgatan, men på ett stillsamt vis.
- Det här är mindfullnes, säger Kerstin Proos och rör om i vasslan som puttrar i järngrytan över den öppna elden.
Ett 30-tal personer ingår i "Kogruppen" som under nio veckor sköter de kor, kvigor, kalvar, får, grisar och höns som fäbodlaget lånat över sommaren. Den här veckan är det Kerstin, hennes sambo Anders Gustafsson och grannen Annelie Lundin som sköter ruljangsen.

Egoistiska skäl

Korna - som hyrs av Karin Nilsson i Dala-Husby - mjölkas två gånger om dagen. Av mjölken görs smör, hårdost och messmör.
- Det är så roligt att använda redskap som folk brukar ha som prydnad till det de är ämnade för, säger Ines Larsson-Lärke på vars gård, Bergmansgården, hela verksamheten är förlagd. Här finns gamla ostkärl, smörbyttor, grytor, separator och smörkärna, och elden sprakar hela dagarna. Ines kommer ihåg hur hennes mormor arbetade i fäboden.
- Vi vill föra traditionen vidare, men mest håller vi på av egoistiska skäl, för att ha en skön semester, säger hon.

Delar på jobbet

Fäbolagets ordförande Jan Bergman har stor betydelse för den goda sammanhållningen i Västtjärnslindan. Inte minst är han en drivande kraft bakom den byggnation som pågår. Timret har hämtats ur hans skog och arbetsinsatsen delar fäbolagets medlemmar på. Pengarna kommer från lagets egen kassa och EU-bidrag, berättar Anders Gustafsson.

Känner varann

Västtjärnslindan består av 45 gårdar. Många har gått i arv och ägs nu av personer från många olika platser i landet. Tack vare de projekt som pågår har gemenskapen ökat.
- Nu känner vi varann, berättar Annelie Lundin vars farmors morfar byggde stugan som hon och hennes syster äger.

Tyst på helgen

Gemensamma regler gör att fäboden behåller sin genuina karaktär.
- Vi har enats om att husen ska vara rödmålade och att det ska ligga tegel på taken. För att få en avkopplande miljö använder vi inte motorredskap efter klockan fyra på lördagseftermiddagarna och hela söndagarna, berättar Anders Gustafsson.
Gemensamma arbetsdagar och bastun som laget byggt vid ån ökar ytterligare på sammanhållningen i idyllen Västtjärnslindan.

CHARLOTTA RÅDMAN FRANS