Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här blir det lagligt att bränna däck

När röken har lagt sig blottas en röd Volvo 740 på Monztabanan och publiken njuter av att bli täckta av gummirester från ett, inom kort, förstört däck.
Det är River Valley Racing som för en dag har gjort det lagligt att bränna däck, drifta och spela hög musik.

I helgen anordnade föreningen River Valley Racing en heldag för alla bilfantaster med live-musik från ett Moraband på kvällen. Föreningens ordförande Micke Persson är spindeln i nätet under eventet och han poängterar att det är ett arrangemang för hela familjen utan åldersgräns och med sparsam alkoholkonsumtion på området.

En lugn och fridsam tillställning blev det med stort fokus på bilar och allt vad det innebär. En, för många, viktig ingrediens i bilen är ljudsystemet, därför anordnades även en tävling i ljudanläggning.

- De får tävla i olika klasser beroende på hur mycket pengar man har spenderat på sitt ljud. Sen tävlar man om vem som får upp högst volym och vem som kommer närmast 130 decibel, berättar domaren Melinda Hassan samtidigt som hon ser en av de 15 tävlande bilarna spela 129,5 decibel.

Huvudattraktionen för dagen är ändå driftingen som äger rum på Monztabanan. Varv på varv åker bilarna med över 500 hästkrafter under huven och det är verkligen imponerande hur de lyckas hålla sig på banan.

- Det är kul både att köra och titta på. Vi gör ju allting lagligt oavsett om det är att bränna däck, spela musiken högt eller drifta. Det är mycket bättre än att de är på byn och gör det olagligt, berättar Micke Persson.

I andra kommuner har röster höjts för att det ska starta något sammanhang för motorintresserade och i Älvdalen har man lyckats tillgodose behoven. Vad är hemligheten?

- Först och främst så måste man börja gå på de små grejer som är. Inträdet hit idag kostar 50 kronor för hela dagen och pengar går tillbaka till en själv kan man säga. Vi asfalterar, plogar banor på vintern och ordnar med tillstånd, vi stoppar ju inte pengarna i vår egen ficka, säger Micke Persson.

Micke Persson pekar också på vikten av att ha ideellt arbetande folk omkring sig som ställer upp och hjälper till med allt möjligt.

- Vi visar att vi försöker göra något seriöst, då kommer myndigheter och vill backa upp oss så vi får till en sådan här dag. Vi kommer att köra en hel helg med liknande upplägg vecka 33, veckan efter musik och motor, säger Micke Persson avslutningsvis.