Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här bor man extra tryggt

På onsdag öppnar landstinget patienthotell vid Falu lasarett. Här får patienter bo som väntar på undersökning, och här kan hela familjen övernatta efter en förlossning som gått väl.
– Tanken är att man ska vara trygg här, säger Sarah Streitlien, sjuksköterska.

Till skillnad från många andra landsting har Dalarna hittills inte haft något bemannat patienthotell. Men nu har 24 rum med sammanlagt 30 sängar gjorts i ordning i avdelning 37:s gamla lokaler på lasarettet, och här arbetar ett 20-tal erfarna sjuk- och undersköterskor.
– De som bor här är inte patienter utan gäster. Vi ska se dem som friska, säger sjuksköterskan Sarah Streitlien, som medger att tankesättet ännu är ovant.

I början kommer patienthotellet att samarbeta mest med barnkliniken, kvinnokliniken och kirurgavdelningen. Under en och samma natt kan hotellet därför ha en gäst som fastar inför en operation, en annan som skrivits ut från sjukhuset men som ska tillbaka för provtagning nästa dag och har långt hem, samt en familj som precis har utökats med en nyfödd bebis.
– Friska mammor och friska barn ska kunna komma hit sex timmar efter förlossningen, och här finns plats för hela familjen, även syskon, berättar Sarah Streitlien. 

Trots att hon och hennes kollegor har kunskapen, ska de inte vårda sina gäster. Patienthotellet har visserligen ett behandlingsrum, där de boende kan få hjälp med exempelvis omläggningar, men uppstår något allvarligare så är det akuten eller avdelningen som gäller.

Placeringen av patienthotellet är bara tillfällig. År 2015 ska patienthotellet flytta dit avdelning 11, 14 och 15 ligger i dag och närapå fördubbla antalet sängplatser för att kunna ta emot personer från alla kliniker inom landstinget. Bäddpriset ska vara detsamma som patientavgiften på sjukhus, dock inte för anhöriga.

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se